Lichte stijging in afvaldumping

Rhenen – Sinds de veranderingen in het ophaalschema van huis vuil, het legen van de kliko’s en het vooraf aanmelden voor wegbrengen van afval naar het afvalstation Remmerden is er slechts een kleine stijgen te zien in het aantal bijzettingen/dumpingen van huishoudelijk afval in de gemeente Rhenen. Een aantal redenen voor de toenamen zijn onder andere:

  • Sinds de coronacrisis hebben inwoners meer afval. Dit heeft ervoor gezorgd dat er de laatste anderhalf jaar meer afvaloverlast is, zeker als het gaat om zwerfafval.
  • Tijdens de lockdown was de horeca geopend voor afhaal. Dit zorgde ervoor dat al het afval ook werd meegenomen. Dit zorgde voor een grotere druk op de afvalvoorzieningen in de openbare ruimte. Nu de horeca weer volledig geopend is, is dit weer aan het teruglopen.
  • Inwoners uit andere gemeentes, waar men moet betalen om afval te storten, dumpen het in de gemeente Rhenen. Dit is vaak te zien in blikvangers in het buitengebied of aan de randen van Rhenen. Dit gebeurt vaak ’s avonds en ’s nachts, wanneer het niet opvalt. Het vervallen van de avondklok op 28 april heeft hier vermoedelijk effect op gehad. Tijdens de avondklok was het niet mogelijk om tussen 21.00 en 04.30 uur afval te dumpen of bij te plaatsen.
  • In 2020 zijn er vanuit het team handhaving acties gedaan om te achterhalen waar de bijplaatsingen vandaan kwamen. Echter, coronasituatie heeft prioriteit gehad boven afvaldumping de afgelopen anderhalf jaar.

Melden!
Al u een illegale dumping of bijzetting ziet kunt u deze bij de gemeente melden. Probeer zoveel mogelijk kenmerken vast te leggen zoals signalement en/of kenteken van de auto.

Foto’s: een voorbijganger