Fan Xing gaat naar China

Rhenen – Op 27 september 2023 is reuzenpandajong Fan Xing naar China vertrokken, zoals afgesproken in het ‘Agreement on Collaborative Conservation and Research of Giant Pandas’ tussen China Wildlife Conservation Association en Ouwehands Dierenpark.

Na een formele ceremonie met toespraken van directeur Robin de Lange, Minister Zhao Deyong (afgevaardigde van de Chinese Ambassade), de heer Wouter Jurgens (Directeur Azië en Oceanië, Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Burgemeester van Rhenen Hans van der Pas, werd afscheid genomen van het pandajong met een entertainment programma. Na een toastmoment vertrok de transportbus met Fan Xing op weg naar Schiphol en werd de panda uitgezwaaid door de aanwezigen waaronder veel kinderen van de Rhenense basisscholen.

Met de geboorte van dit eerste reuzenpandajong in Nederland werd op 1 mei 2020 geschiedenis geschreven. Volgens de overeenkomst tussen China en Nederland moeten in het buitenland geboren reuzenpanda’s voor hun vierde levensjaar verhuizen naar het land van oorsprong, China. In China leeft de reuzenpanda in het wild. Hij leeft alleen, solitair, soms met een jong dat na ongeveer twee jaar zijn eigen weg gaat. Fan Xing is inmiddels drie jaar. Ouwehands Dierenpark wil graag zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en werkt daarom al maanden samen met de Chinese partners toe naar het vertrek van Fan Xing naar China.

Op missie in China
Voor het vertrek vond volgens protocol een medische keuring plaats. Daarmee heeft het jong eind 2022 nog verrast. De panda bleek namelijk een vrouwtje te zijn en geen mannetje zoals tijdens de snelle geslachtsbepaling in 2020 werd vastgesteld. Voor de missie van Fan Xing, het zorgen voor nageslacht en het in stand houden van deze bijzondere diersoort, verandert er natuurlijk niets. Fan Xing gaat daar een rol in spelen, zij het als pandavrouw en niet als man.

Het reuzenpandajong is inmiddels onderweg naar China, en wellicht dat ze in de nabije toekomst nog een broertje of zusje krijgt. Immers, haar beide ouders, Wu Wen en Xing Ya, blijven nog wel een aantal jaar in Ouwehands Dierenpark. Ze zijn inmiddels al ruim 6 jaar in Rhenen, sinds hun aankomst op 12 april 2017, en hebben in die jaren al vele bezoekers naar Rhenen en Ouwehands Dierenpark getrokken.