Buitengebied zonder drugslabs

Rhenen – Via sociale media heeft u ze misschien al gezien; banners en korte filmpjes over drugslabs op het platteland. Meld Misdaad Anoniem is samen met Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Renswoude en Veenendaal een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de gevaren van drugslabs. Dit, om het anoniem melden van signalen onder de aandacht te brengen.

Gemeenten en politie zien steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en milieu. Burgemeester Hans van der Pas vindt het belangrijk dat inwoners alert zijn en roept op om anoniem te melden: “Lege loodsen en panden trekken criminelen aan. Ze verbouwen deze bijvoorbeeld tot drugslabs. Vaak worden juist ook kwetsbare mensen hierbij betrokken, met intimidatie en geweld als gevolg. Daarnaast is men zich meestal niet bewust van de risico’s van drugslabs. Drugsafval wordt achtergelaten of elders gedumpt met alle gevolgen van dien voor mens, dier en het milieu.”

Signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab:

Het buitengebied is aantrekkelijk voor criminelen omdat loodsen en schuren vaak afgelegen liggen. Het af- en aanvoeren van (illegale) goederen kan haast ongezien gebeuren. Toch zijn er signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van drugscriminaliteit:

  • Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af.
  • Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf.
  • Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan.
  • Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt.
  • Er is voornamelijk activiteit in de nacht en avond.

Melden is belangrijk
De overheid heeft uw ogen en oren hard nodig in de strijd tegen drugscriminaliteit. Herkent u bepaalde signalen of bent u zelf benaderd door mogelijke criminelen? Neem dan contact op met de politie of gemeente. De politie bereikt u via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. De gemeente is bereikbaar via (0317) 681 681. Meer informatie op: Buitengebied (stopondermijningsamen.nl).