Stichting Bears in Mind behaalt streefbedrag om twee beren te redden maar droomt verder

Rhenen – Op 12 april 2021 lanceerde stichting Bears in Mind een crowdfunding om twee verwaarloosde beren uit Oekraïne te redden en op te vangen in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. Binnen zeven weken tijd hebben ruim 1677 donaties ertoe geleid dat het streefbedrag van € 50.000 is behaald! De eerste acties zijn in gang gezet om de beren op te halen, maar Bears in Mind droomt verder.

Zo veel support
“We zijn overspoeld met enthousiaste berichten en het doet ons goed te zien dat het welzijn van de beren zoveel mensen aan het hart gaat, net als ons,” aldus Ingrid Vermeulen, directeur Stichting Bears in Mind. Inmiddels hebben de twee beren een medische check gehad, wordt het papierwerk in orde gemaakt en is er al hard gewerkt aan het quarantaineverblijf in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark waar de beren de eerste weken in verblijven. Het is de bedoeling dat de twee beren deze zomer nog naar Nederland komen.

Nog een beer redden
Omdat er zoveel steun voor de beren is, heeft stichting Bears in Mind het streefbedrag verhoogd. Er is namelijk nog plek in Het Berenbos voor een beer en er staat een beer op het lijstje van de stichting. Deze beer kan gebruikmaken van de opgeknapte quarantaine dus het gaat om de medische checks, het papierwerk en het transport dat bij elkaar gespaard moet worden.

Verwaarloosde beren weer beer laten zijn
In 2019 ontving Bears in Mind de melding dat er twee beren in een klein vies hok in een speeltuin in Oekraïne nauwelijks verzorgd worden. Dagelijks worden de beren door de tralies heen getreiterd. Aan die tijd komt bijna een einde nu de beren naar Het Berenbos worden gehaald en weer kunnen leren om gewoon beer te zijn. De derde beer is een vrouwtjes beer in Bosnië. Ze is als weesje gevonden. Waarschijnlijk is haar moeder illegaal gestroopt en vervolgens is het weesje jarenlang verborgen gehouden voor de autoriteiten. Omdat het verboden is om beren in privébezit te houden is de eigenaar nu akkoord gegaan haar een beter en beerwaardig leven te geven in Het Berenbos.

De Beregoeie Reis
Via www.beregoeiereis.nl kan gedoneerd worden of men kan zelf gratis een actie starten om zo deze beren te helpen aan de reis van hun leven, de reis naar een beter bestaan in Het Berenbos. Donaties zijn hard nodig want alleen op deze manier kan Bears in Mind haar mooie werk voort blijven zetten. Door corona zijn de inkomsten van de stichting behoorlijk teruggelopen en daarom vraagt Bears in Mind de hulp van alle Nederlanders via een crowdfunding op www.beregoeiereis.nl.

Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark
In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Ze leven er op een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen. Ze hebben volop gelegenheid om elkaar te ontwijken of juist op te zoeken. De beren krijgen een dieet gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten. Hun natuurlijk gedrag wordt daardoor gestimuleerd; ze gaan zelfs in winterrust in een van de bestaande holen of in een hol dat ze zelf graven. De beren in Het Berenbos kunnen door dit alles weer beer zijn. Op dit moment leven er acht bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er al dertig beren opgevangen in Het Berenbos.