VVD langs de zijlijn bij formatie gemeenteraad Rhenen

Rhenen – De ideale coalitie voor de gemeente Rhenen zou bestaan uit de SGP, ChristenUnie, Progressieve Combinatie Rhenen (PCR) en D66. Tenminste, dat is de conclusie van informateur Pieter Verhoeve trekt uit de “oriënterende gesprekken” die hij gevoerd heeft met de politieke partijen. Opvallend hierbij is de VVD die als 2e grootste partij en grote winnaar van de verkiezingen volledig genegeerd wordt.

Vrijwel geen enkele partij zag in de VVD een waardige coalitiepartner en dus zal de VVD samen met de PvdA, CDA en Rhenens Belang de oppositie gaan vormen. Leo Schenk was op zijn zachts gezegd niet vrolijk van de bevindingen die informateur Pieter Verhoeve vandaag presenteerde. “Blijkbaar heeft men geen behoefte aan concrete standpunten, eerlijke belastingen, efficiënte uitvoering (handen aan het bed, geen overhead) en mobiliteit op korte termijn. De beoogde coalitie is geen weerspiegeling van de verhoudingen in Rhenen. Een belangrijke kiezersgroep wordt uitgesloten van uitvoering”, aldus Schenk. “Met het rapport van de informateur is het dualisme in Rhenen dood verklaard. Kritisch zijn mag op de uitvoering namelijk niet meer en financiële blunders moeten met de mantel der liefde worden bedekt. Raadsleden zijn volksvertegenwoordigers, geen bestuurders!”, zo laat Schenk weten.

De beoogde coalitie is met 10 van de 17 zetels een ruime meerderheid. Pieter Verhoeve (burgemeester van Oudewater) gaat nu gesteund door Rudi Boekhoven (oud-burgemeester van Zeist) verder met de formatie. Ondertussen beraden de coalitiepartners zich over de bekleding van de wethouder-functies.