Toneelvereniging De Hucht speelt “De Zelfmoordenaar”

Rhenen – Met De Zelfmoordenaar schreef Nikolaj Erdman in 1928 een van de zwartste en grappigste komedies van het Sovjettijdperk. Zo zwart dat onder Stalin de opvoering ervan werd tegengehouden en het toneelstuk verboden werd in Rusland. Pas tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw, tijdens de Perestrojka van Gorbatsjev, kwam het stuk op het Russische theaterrepertoire.

De zelfmoordenaar toont de opkomst van de kleine man.
Semjon is ontstemd. Midden in de nacht is hij wakker geworden, wil een stukje worst en Maria, zijn vrouw, weigert dat hem te geven. Semjon gaat boos weg en Maria denkt dat Semjon zichzelf wat aan zal doen, omdat hij werkeloos is. De Buurman Alexander wordt uit zijn bed getrommeld. Maar omdat Maria aandringt, gaat hij helpen zoeken. Ze vinden Semjon en proberen hem op andere gedachten te brengen. Semjon, die helemaal niet gedacht had om zichzelf wat aan te doen, raakt doordat iedereen het er zo expliciet over heeft dan pas geïnteresseerd in een zelfmoord en schaft een revolver aan.. Ondertussen hebben anderen lucht gekregen van Semjon’s plannen en komen bij hem langs. Niet om hem van de daad af te brengen, maar om deze op te dragen aan een groter belang: de intelligentia, de kunst, de lichamelijke liefde, het geloof of de romantische liefde. Zo wordt het een symbolische daad en zal men Semjon nog lang heugen. Semjon voelt zich steeds belangrijker worden en een datum wordt vastgesteld waarop hij aan zijn laatste reis zal beginnen. Als het de tijd is neemt Semjon afscheid. Hij durft echter geen zelfmoord te plegen en ontdekt opnieuw de waarde van het leven. Hij geeft tenslotte openlijk toe, dat hij liever niet dood wil. Op het einde krijgt het toneelstuk dan toch nog een onverwachte wending.

Om het stuk te kunnen spelen (er zijn 11 personages en een aantal figuranten) heeft “De Hucht” gebruik kunnen maken van flink aantal gastspelers. De toneelvereniging zelf is te klein om een stuk van deze grote zelfstandig te kunnen opvoeren en is daarom ook steeds op zoek naar leden die vanaf volgend jaar op of achter het toneel hun bijdrage willen leveren.

In dit toneelstuk speelt muziek een rol. “We hadden wel de teksten, maar door Ruud Gielens is er muziek bij gemaakt”. Hierdoor wordt het toneelstuk interessanter. Daarnaast is onder leiding van Ruud gezocht naar muziek om de 5 bedrijven met elkaar te verbinden. De toneelvereniging speelt dit stuk op 12, 13 en 14 april. Aanvang om 20 uur en het zal ongeveer 2,5 uur duren. De voorstelling wordt gespeeld in het zaaltje boven het zwembad van Rhenen ’T Gastland, Groeneweg 58. Een kaartje kost 10 euro.  Graag reserveren via: www.toneelclubdehucht.nl

Let op de zaterdag is al uitverkocht!