Plechtige dodenherdenking op de Grebbeberg

Rhenen – Op zaterdagavond 4 mei vond de Nationale Militaire Dodenherdenking plaats op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. Het was vanaf 20.00 uur twee minuten stil. De Krijgsmacht herdenkt dan de militairen die sinds 10 mei 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen, dan wel zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst. De herdenking vond plaats in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, Professor mr. Pieter van Vollenhoven en Z.H. Prins Pieter-Christiaan. Onder de genodigden was ook oorlogsheld Marco Kroon aanwezig. Kroon ontving nog niet zo lang geleden de Willems-Orde maar kwam ook in opspraak. Kroon zou zich tijdens het uitgaan misdragen hebben maar daar loopt nog een onderzoek naar. Ook de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, was aanwezig.

De gastheer bij deze plechtigheid was Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Kees Matthijssen. De organisatie vond plaats in samenwerking met de gemeente Rhenen. Aan de plechtigheid ging een stille tocht vooraf. Vanaf hotel ’t Paviljoen aan de Grebbeweg liepen de genodigde autoriteiten en deputaties naar het Militair Ereveld. Het opstellen van deze stoet vindt plaats vanaf 19.00 uur. De tocht werd begeleid door de Koninklijke Marechaussee en politie en startte om 19.10 uur. De erewachtposten bij het monument werden in eerste instantie bemand door militairen in een uniform uit 1939. De erewacht werd afgelost door 11 Infanteriebataljon uit Schaarsbergen en 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte.

De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking werd verzorgd door de Fanfare Bereden Wapens. Als onderdeel van de herdenking sprak Krijgsmachtspredikant majoor Gerard van Driesten een overdenking uit. Ook dit jaar droegen scholieren een gedicht voor en is er voor het eerst een kinderkoor aanwezig dat enkele liederen zingt. Ruim twintig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgde een defilé langs de ruim 800 graven.