Petitie voor de Gedachteniskerk, lokale ondernemers helpen mee

Rhenen – De Gedachteniskerk is een verborgen parel in Rhenen. Het is een bijzondere kerk, gebouwd in de jaren vijftig door architect Jules Kirch, als nationaal herdenkingsmonument voor de slachtoffers van WO II en om de boodschap van vrede blijvend uit te dragen. In 2022 wordt de kerk gesloten en verkocht. Daarmee dreigt dit belangrijke monument verloren te gaan. Tenzij het de Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk lukt de Gedachteniskerk te verwerven. In een tijd dat oorlogsdreiging weer actueleren is dan ooit, is het belangrijker dan ooit de verhalen te blijven vertellen en het belang van vrede te onderstrepen. De bijzondere, rond een middelpunt gebouwde achtvormige koepel en de ruime, lichte hal met uitzicht op de in WO II vernietigde Rijnbrug maken de Gedachteniskerk bij uitstek geschikt voor eigentijdse, inspirerende en verbindende belevingen en bijeenkomsten. De Stichting Vrienden van de Gedachteniskerk wil van dit gebouw een plek maken voor verhalen, debat en ontmoeting, en voor muziek, kunst en cultuur. Een podium waar de verhalen op aansprekende en creatieve wijze kunnen worden verteld.

Help ook mee! 
Veel inwoners van de Gemeente Rhenen en daarbuiten kennen deze plek niet. Ook de bijzondere betekenis als herdenkingsmonument is niet onder een breed publiek bekend. Daarom starten de Vrienden een petitie om meer aandacht te vragen voor deze locatie. Verschillende lokale instanties en ondernemers helpen hieraan mee. Tot 15 mei vindt u de petitiebussen in het Stadsmuseum, Huis van de Gemeente/Bibliotheek, Jumbo Mostert, Brasserie Bakkerij Van Toor, Smits Specialiteiten en Bruna in Rhenen, Albert Heijn in Elst en Coöp Duijzer in Achterberg.

Monique van de Vijver is de voorzitter van de stichting: “Wij dromen van een mooie nieuwe toekomst voor de Gedachteniskerk. Duizenden Nederlanders hebben in de jaren vijftig de bouw van de Gedachteniskerk mogelijk gemaakt via een landelijke inzamelingsactie. Vele vrijwilligers hebben zich ingezet voor het behoud van de kerk. Nu hebben wij uw hulp nodig om onze droom te realiseren. Teken de petitie online via www.petities.com/red_de_gedachteniskerk_in_rhenen, via het formulier op bovengenoemde locaties in Rhenen, Elst en Achterberg of scan de QR-code. Ga naar www. gedachteniskerkrhenen.nl en kijk hoe u kunt helpen, ook financieel.”