Opening herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid en 80 jaar oorlog

Rhenen – Vrijdagavond werd de opening verricht van het jubileum jaar waarin 75 jaar vrijheid gevierd zal worden en stil gestaan zal worden bij de Slag om de Grebbeberg van 80 jaar geleden. Het monument ter nagedachtenis van de evacuatie van 6000 inwoners van Rhenen in de meidagen van 1940 was het toneel van de openingshandeling die bestond uit een toespraak van burgemeester Hans van de Pas, de voordracht van een gedicht van de Duitse predikant en theoloog Dietrich Bonhoeffer en een bloem legging door onder andere burgemeester Hans van der Pas. De ingetogen herdenking werd muziekaal omlijst door muziekvereniging Crescendo uit Elst.

Monument
Het monument ter nagedachtenis aan de evacuatie van de Rhenenaren herinnert de hedendaagse bevolking aan de evacuatie van 6000 inwoners van Rhenen die moesten vluchten voor het oorlogsgeweld in 1940. De inwoners werden uiteindelijk met schepen overgebracht naar Berkenwoude, Bergambacht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland.

Documentaire
Na de herdenking vertrokken de aanwezigen vooraf gegaan door Crescendo naar de Cunerakerk voor het vervolg van het programma dat bestond uit de vertoning van de documentaire “Blik op Vrijheid” van de stichting Zora.

2020
Het jaar 2020 zal in het teken staan van viering en herdenking. In het programmaboekje dat huis aan huis is verspreid staan alle activiteiten. Als u geen boekje heeft ontvangen dan kunt u dit in het Huis van de Gemeente alsnog verkrijgen.