Nieuwe bestemming voor Rondeel

Rhenen – Vrijdag 28 augustus zette burgemeester Van der Pas namens de gemeente en het bestuur van Stichting ’t Brandtweer de handtekening onder de koopovereenkomst voor de panden aan de Kerkstraat 1 en 3. Hiermee is de weg vrij voor een nieuwe bestemming van de Oude Brandweerkazerne en het Rode Kruisgebouw. Stichting ’t Brandtweer wil het monumentale pand het Rondeel weer haar vroegere glans als brandweerkazerne teruggeven. Er komen diverse functies in het pand met als centraal thema ‘ondernemerschap’.

In december 2018 verhuisde het Stadsmuseum Rhenen naar haar nieuwe locatie: het gerestaureerde Oude Raadhuis. Sindsdien staat het Rondeel leeg. In 2016 stemde de raad in met de verkoop van beide panden. De raad gaf als kader mee dat de nieuwe bestemming rekening houdt met de rust, klasse en kwaliteit van het gebied en tegelijkertijd bijdraagt aan de levendigheid en de maatschappelijke functie van het Museumgebied. Na het vertrek van het museum is de gemeente in gesprek gegaan met verschillende belangstellenden. Al snel bleek dat een actieve groep van zelfstandig ondernemers enthousiaste belangstelling had om hun droom op die plek waar te maken.

Stichting ’t Brandtweer
De groep ondernemers organiseerden zich in Stichting ’t Brandtweer, met als doel Het Rondeel te behouden voor de gemeenschap. De stichting heeft de ambitie om een locatie te creëren waar samenwerken, leren en inspireren centraal staan. Voor en door Rhenenaren. De initiatiefgroep wil ruimte bieden aan zakelijke, culturele en maatschappelijke ontmoetingen en ondernemerschap (www.tbrandtweer.nl). De Stichting heeft grote plannen om het Rijksmonumentale karakter van het Rondeel zo goed als mogelijk terug te brengen in de oude staat. Dat vraagt veel inzet, een flinke investering en moed. Binnen de gemeente bestaat veel waardering en enthousiasme voor de plannen.

Vervolgstappen
Als de handtekening is gezet, gaat de stichting aan de slag om de plannen verder uit te werken. Vervolgens zal de gemeente de plannen toetsen volgens de geldende procedures. Het zal dus nog even duren voordat alle nieuwe functies in het pand kunnen worden uitgevoerd. Gemeente en initiatiefnemers zijn wel met elkaar in gesprek om de panden in de tussentijd te kunnen gebruiken voor bepaalde functies. In de tussentijd blijven de initiatiefnemers in gesprek met de buurt om de bewoners goed te informeren over de plannen.

Gemeente en de huidige gebruikers, de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en het Rode Kruis, zijn met elkaar in gesprek over alternatieve locaties. Beide organisaties zijn belangrijk voor de lokale gemeenschap en zullen een nieuwe huisvesting moeten vinden.