Mila Petersen eerste kinderburgemeester Rhenen

Rhenen – Mila Petersen (11) uit Rhenen wordt de nieuwe kinderburgemeester van Rhenen. In de raadsvergadering van 29 september wordt zij officieel geïnstalleerd. Haar benoeming is voor het schooljaar 2020–2021. In totaal reageerden 17 kinderen op de advertentie. Met vier kandidaten werden gesprekken gevoerd en hieruit werd Mila gekozen.

Aandacht voor belangen van kinderen
De 11-jarige Mila viel op omdat ze heel creatief is en op wil komen voor de belangen van kinderen. Ze heeft veel ideeën om Rhenen, Elst en Achterberg voor kinderen nog aantrekkelijker te maken. Ze praat gemakkelijk en beleeft veel plezier aan contacten met anderen. Burgemeester van der Pas: “Ik ben blij met mijn nieuwe collega Mila, als kinderburgemeester van Rhenen. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking en veel goede ideeën van kinderen, die we aan de gemeenteraad gaan presenteren”.

Kennismaken met de burgemeester
Het was heel moeilijk om een keuze te maken uit veel goede kandidaten en uiteindelijk kan er maar één kinderburgemeester worden. Omdat er veel mooie filmpjes en brieven zijn ingestuurd, wil burgemeester Hans van der Pas alle kinderen graag bedanken. Daarom zijn alle 17 sollicitanten uitgenodigd om een kijkje komen nemen in het Huis van de gemeente en de burgemeester te ontmoeten. Natuurlijk maken zij ook alvast kennis met kinderburgemeester Mila Petersen. Goede ideeën die de kinderen hebben, worden daar uitgewisseld.

Contact kinderburgemeester
Mila wordt de eerste kinderburgemeester van Rhenen. Waar en wanneer zij in de publiciteit treedt zal in overleg met haar worden bepaald. Kinderen die in contact met Mila willen komen, kunnen dit doen door haar te mailen via kinderburgemeester@rhenen.nl.

Taken kinderburgemeester
De kinderburgemeester brengt binnen de gemeente Rhenen de wensen en ideeën van kinderen onder de aandacht. Daarnaast heeft zij een representatieve en ceremoniële functie. Dit betekent dat de kinderburgemeester aanwezig is bij activiteiten (voor kinderen) in de gemeente Rhenen. Denk bijvoorbeeld aan herdenkingen op 4 mei en de intocht van Sinterklaas.

Kinderen kennis laten maken met lokale democratie
De lokale politiek speelt voor kinderen soms dichtbij huis en heeft invloed op hun leefwereld. Tegelijkertijd is het betrekken van kinderen bij de politiek niet zo vanzelfsprekend. Het aanstellen van een kinderburgemeester is een laagdrempelige manier om jonge kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek. Zo worden kinderen meer betrokken bij de gemeente, democratie en politiek.

Foto: Gemeente Rhenen