Koude oorlog om de hoek

Elst – Jarenlang was het voor veel inwoners in Elst en ook in de rest van de gemeente Rhenen een compleet raadsel wat er zich allemaal in het MOB-complex Zwijnsbergen in Elst bevond. Afgelopen zaterdag kon men als bezoeker eindelijk eens een blik werpen in de loodsen die daar al sinds mensenheugenis staan.

Een kleine 1000 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om, al dan niet met een gids, een wandeling over het MOB-complex te maken. Het complex zelf was voor de gelegenheid opgeleukt met enkele museumstukken zoals vrachtwagens, brandweervoertuigen en een heuse 40-lang-70. Het luchtafweergeschut trok veel bekijks.

Toekomst
In 2017 heeft Max van Oorsprong van Zesruit B.V. het voormalige defensie-terrein gekocht. Daarmee was een bedrag van €1.254.800,00 gemoeid. Tot op heden heeft de huidige eigenaar nog niet veel van zijn plannen met Zwijnsbergen kunnen verwezenlijken. Volgens Van Oorsprong ziet de gemeente Rhenen niet veel in een bedrijven-verzamel terrein op Zwijnsbergen zoals Van Oorsprong dit ook heeft gerealiseerd op het MOB-complex van Loenen. De realisatie in de huidige opstallen zal het probleem niet zijn maar wel de kaders waarin deze bedrijvigheid plaats zal moeten vinden. Hoe deze kaders er uit moeten zien is een langlopend proces. Ook in Loenen was dit niet eenvoudig maar uiteindelijk na 7 jaar wel gerealiseerd. Ondertussen hebben wel een aantal maatschappelijke organisaties gebruik kunnen maken van het complex. Zo heeft brandweer Elst hier tijdelijk de nieuwe voertuigen opgeslagen en oefenen er met enige regelmaat eenheden van brandweer en politie.

Wekelijks ontvangt Zesruit B.V. aanvragen van organisaties die (delen van) het terrein korter of langer willen gebruiken. De organisaties worden dan doorverwezen naar de gemeente voor het aanvragen van een (tijdelijke) toestemming voor de activiteit. De procedure hiervoor verloopt echter moeizaam waardoor deze initiatieven meestal niet van de grond komen. Gelukkig is het voor de speciale monumentendag van zaterdag 26 oktober aanstaande wel gelukt.