Hondenbezitters in de “Tangh”

Rhenen – Er heerst onrust onder een grote groep hondenbezitters die hun hond uitlaten in de stadsbossen. Het losloop-gebied voor de honden is volgens de hondenbezitters te klein en ligt pal naast de drukke Nieuwe Veenendaalseweg en de Autoweg. Deze uiterste hoek van de stadsbossen is aangemerkt als losloop-gebied omdat de loslopende honden hier geen overlast zouden bezorgen voor het wild dat in de bossen huisvest. Als de honden echter een sprintje trekken is de kans groot dat zij op de straat terecht komen met alle gevolgen van dien.

Boetes
Als men als hondenbezitter besluit om de hond een bosperceel verder los te laten lopen staan de handhavers klaar om de hondenbezitter van een flinke boete te voorzien. Het los laten lopen van een hond waar dat niet mag kost de bezitter €104,00 incl. administratiekosten. Volgens de boswachter zouden loslopende honden achter het wild aan gaan en de rust voor die dieren verstoren.

Mountainbike-route
Erg tegenstrijdig in het verhaal over de rust voor het wild is de mountainbike-route (MTB-route) die zich door het grootste deel van het bos kronkelt. Er is tussen de begraafplaats en Rhenen geen bosperceel te vinden waar geen fietspad door loopt. De MTB-route wordt grotendeels gebruikt door fietsers van buiten Rhenen.

Gesprek met de wethouder
Een “delegatie” van de hondenbezitters is bij wethouder Peter de Rooij op gesprek geweest met het verzoek om de losloop-ruimte te versoepelen/vergroten. De hondenbezitters zouden graag gebruik willen maken van de bospercelen achter het pompstation van Vitens en achter het gebouw van de Scouting in de richting van landgoed “De Tangh”. Volgens wethouder de Rooij is het niet de gemeente die daar problemen mee heeft maar betreft het een stuk bos dat verschillende eigenaren heeft en niet alleen van de gemeente is. Als alle eigenaren toestemming zouden geven zou een uitbreiding nog binnen handbereik liggen. De beoogde uitbreiding komt er voor alsnog niet. De “Beleidsadviseur Groen” van de gemeente Rhenen is stellig in het besluit dat er geen uitbreiding plaats zal vinden. “Het is bij Flora- en Fauna-wet geregeld dat honden in principe niet los mogen lopen in het bos. Dat het in bepaalde stukken wel is toegestaan is eigenlijk een uitzondering op de wet”, aldus de beleidsadviseur. “Er zijn binnen de gemeente Rhenen 3 losloop-gebieden en daar behoeft niet nog meer ruimte bij te komen”, zo stelt de beleidsadviseur. Zij wil best nog eens met de hondenbezitters rond de tafel maar er is verder weinig behoefte aan uitbreiding van de losloop-gebieden zo laat de beleidsadviseur doorschemeren.

Politiek
De hondeneigenaren laten het er niet bij zitten en beramen zich op verdere acties. Inmiddels hebben ze de kans op het krijgen van een boete tot een minimum weten te beperken. De volgende stap is de gang naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders middels bezoeken aan de individuele fracties.

 

4 gedachten over “Hondenbezitters in de “Tangh”

 • 19/05/2020 om 21:40
  Permalink

  Ben blij met dit artikel, het losloop gebied is eigenlijk net te klein om eens lekker met de hond te gaan wandelen. En laten we wel zijn het is voor hond en mens van het grootste belang om goed te bewegen.
  Indien het gebied wordt uitgebreid richting de Tangh heeft dat voldoende volume om, met een paar slingerbewegingen, een wandeling van ongeveer 3 kilometer te maken. Natuurlijk blijven hondeneigenaren verantwoordelijk voor hun hond, dat zijn ze nu ook en hondeneigenaren weten als geen ander waar hun hond (of eventuele fietsers) gevaar lopen.
  Dat het wild wordt opgejaagd is in mijn beleving geen valide argument, er zijn op de Utrechtse Heuvelrug honderden reeën en uit onderzoek komt naar voren dat auto’s de grootste bedreiging voor de reeën zijn. Ik heb nog nergens gelezen dat dat een reden is om het autoverkeer op de Utrechtse Heuvelrug te beperken. Uitbreiding richting de Tangh zou het gevaar voor de reeën niet doen toenemen, maar wel een bijdrage leveren aan het plezier en de gezondheid van hond en mens.

  • 24/05/2020 om 03:04
   Permalink

   Reeën en andere dieren kunnen worden opgejaagd door honden, en komen dan auto’s tegen, met alle gevolgen van dien.

 • 21/05/2020 om 16:13
  Permalink

  Ik ben het helemaal eens met bovenstaande reactie dat uitbreiding richting de Tangh ideaal zou zijn. Er zijn inderdaad 3 losloopgebieden voor honden in Rhenen, waarvan er 1 echt te klein is (vandaar dat voor dat losloopgebied een uitbreiding gevraagd wordt) en de andere 2 voor veel hondenbezitters uit Rhenen alleen als optie in aanmerking komen als er met de auto naar toe gereden wordt. Dat 3 x per dag maal zoveel baasjes met honden is niet wenselijk lijkt me, dat zou je als Gemeente Rhenen niet moeten willen. Ik verbaas me eerlijk gezegd over de opmerking van de beleidsmedewerker dat er geen behoefte is voor uitbreiding van de losloopgebieden, vraag me af waar dat op gebaseerd is. Het is niet het beeld dat ik krijg als je praat met andere hondenbezitters die niet bij de Laarsenberg of in Elst wonen, waar inderdaad mooie grote losloopgebieden zijn.

 • 22/05/2020 om 17:13
  Permalink

  De beleidsmedewerker van de gemeente Rhenen geeft aan: “Het is bij Flora- en Fauna-wet geregeld dat honden in principe niet los mogen lopen in het bos.” Dat het soms wel mag is een uitzondering. Ik heb dat nageken en voor zo ver ik kan zien staat dat niet in de Flora- en Fauna-wet. Je moet de hond onder controle hebben en er voor kunnen zorgen dat hij niet achter het wild gaat jagen. Ze moeten dus goed gehoorzamen. Zgn. “lange honden” (zoals hazewindhonden) moeten wel aangelijnd zijn. Zie hierover de website van het LICG (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren). Vanuit de Flora- en Fauna-wet is er dus geen bewaar omhonden te laten loslopen.

Reacties zijn gesloten.