Herbegrafenis op de Grebbeberg

Rhenen – Op het Militaire ereveld Grebbeberg is vanmiddag met militair ceremonieel Korporaal van Koot herbegraven. Korporaal van Koot is in de meidagen van 1940 gesneuveld in de buurt van Mill. Hij is destijds begraven in een familiegraf in Brasschaat (België). Dit graf is inmiddels geruimd en de nabestaanden hebben de Oorlogsgravenstichting verzocht de stoffelijke resten van Korporaal van Koot over te brengen naar het Militaire ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Bij de ceremonie waren ook kinderen van groep 7 en 8 van de Prinses Irene school uit Krimpen aan de Lek uitgenodigd. Zij hebben voorafgaande aan de ceremonie een rondleiding over het Militair ereveld en de Grebbeberg gekregen van 3 gidsen van stichting Cuneragilde. Sinds in het voorjaar toevallig een rondleiding van schoolkinderen door het Cuneragilde samenviel met een herbegrafenis en de schoolkinderen toen spontaan betrokken zijn in de ceremonie, is het Cuneragilde een vaste partner in het protocol rond de herbegrafenissen.

Krimpen aan de Lek heeft een historische verbintenis met Rhenen, omdat de inwoners van Rhenen en Achterberg in de meidagen van 1940 geëvacueerd zijn naar deze regio. Onder de genodigden bevond zich ook dhr. Jordaan die als kind deze evacuatie heeft meegemaakt.