Gemeente Rhenen koopt 10 flexwoningen voor opvang vluchtelingen

Rhenen – Aan alle gemeentes wordt gevraagd om langdurige opvang te organiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarom heeft de gemeente Rhenen 10 flexwoningen gekocht. De woningen worden kant-en-klaar geleverd en tijdelijk geplaatst op landgoed Prattenburg in Elst, op het voormalig terrein van Stayokay.

Opvang voor de lange termijn
Op dit moment worden er vluchtelingen opgevangen bij inwoners thuis en in vakantiehuisjes. Dit kan voor een bepaalde periode, maar is niet altijd een oplossing voor een langere termijn. Daarom is de gemeente ondertussen hard op zoek gegaan naar zelfstandige langdurige opvangplekken. Die plekken zijn nu gevonden door deze 10 flexwoningen. Het voordeel van dit type woningen is dat ze ook weer verplaatst kunnen worden. De woningen kan de gemeente in de toekomst dus ook gebruiken voor de huisvesting van andere doelgroepen die met spoed woonruimte zoeken. In de 10 woningen is plek voor maximaal 40 bewoners.

De planning en werkzaamheden
Op dit moment worden de flexwoningen in een fabriek gemaakt en vinden de voorbereidingen voor het terrein plaats. Zo moet er elektra, water, riolering en verharding naar de woningen te worden aangebracht. De woningen moeten binnen enkele maanden bewoonbaar zijn. Omwonenden krijgen binnenkort een brief met meer informatie.

Snelle samenwerking
Heel veel partijen werken samen om deze woningen zo snel te kunnen realiseren. Wethouder Barth van Eeten vertelt hierover: “Door deze crisissituatie zien we dat er heel veel in korte tijd mogelijk is. De betrokkenheid vanuit inwoners is groot. Dat zien we nu ook door inzet van de landgoedeigenaar van Prattenburg. Het is geweldig dat we als hier als college nu zo snel een besluit over kunnen voorleggen aan de raad. Zo zorgen we samen voor een echt duurzame oplossing.’’