Fan Xing mist traktaties voor zijn verjaardag

Rhenen – De verzorgers van de panda’s in Ouwehands Dierenpark hadden het allemaal prima verzonnen. 2 bomen vol versnaperingen, een wortel-ijsje, panda-koekjes met bietensap en wortelringen voor de jarige Fan Xing.

Rhenen, 01 mei 2021. Verjaardag Fan Xing Fotograaf: Peter Kuhl.

Helaas besloot de Fan Xing zijn roes van de vorige avond nog even uit te slapen en deed mama Wu Wen zich tegoed aan al het lekkers. De “kleine” Fan Xing liet ondertussen de pers op zich wachten en uiteindelijk 1,5 uur nadat de deur van het verblijf open was gezet kwam meneer nog even naar buiten op zijn capriolen in een boom te vertonen. Hij trakteerde de aanwezigen nog wel even op show in zijn favoriete klim-boom.

Rhenen, 01 mei 2021. Verjaardag Fan Xing Fotograaf: Peter Kuhl.

Verjaardag
Vandaag is het al weer een jaar geleden dat het pandajong Fan Xing in Ouwehands Dierenpark werd geboren. Het dierenpark is nog gesloten in verband met coronamaatregelen maar dat betekent niet dat het geen speciale dag wordt.

Fan Xing is doorgaans een actief reuzenpandajong die inmiddels zijn binnen- en buitenverblijf goed heeft verkend. Hij speelt er normaliter lustig op los, daagt zijn moeder Wu Wen graag uit en kan heel goed klimmen. Op zijn verjaardag zal er dan ook een speciaal speelobject worden aangeboden waarvoor hij de hoogte in moet. Verder zal zaterdagmiddag 1 mei de trekking plaatsvinden van de Fan Xing’s verjaardagsloterij waarna de winnaars bericht zullen krijgen van hun prijs. Want wie jarig is trakteert!

Hoe spannend was het vorig jaar ook alweer?
Na heel veel geduld en door expertise van de dierverzorgers vond er in januari 2020 een paring plaats tussen mannetje Xing Ya en vrouwtje Wu Wen. Lang bleef onzeker of de paring succesvol was geweest en ondanks gedrag van Wu Wen dat leek op een dracht kon het ook zomaar schijndracht zijn. Op 1 mei 2020 werd dan toch echt het allereerste reuzenpandajong geboren in Ouwehands Dierenpark waarmee het dierenpark op een natuurlijke manier kon bijdragen aan het in stand houden van deze bedreigde diersoort. Het was een historische dag in de geschiedenis van Ouwehands Dierenpark! Fan Xing zal nog maximaal drie jaar in Ouwehands Dierenpark blijven en gaat dan naar China om bij te dragen aan het fokprogramma.

Waarom een pandajong zo belangrijk is
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. Het leefgebied wordt kleiner door de bouw van wegen, mijnen en dammen. Hierdoor wordt het lastig om soortgenoten te vinden om zich mee voort te planten. Er is een internationaal fokprogramma opgericht om deze unieke diersoort in stand te houden. Ouwehands Dierenpark draagt met de geboorte van het jong bij aan dit doel.

Populatie in het wild bevorderen
Ouwehand Zoo Foundation draagt door middel van aanplant van bamboebos bij aan het herstel van het leefgebied van de reuzenpanda in China. Hierdoor kunnen de zeer verspreid levende reuzenpanda’s gemakkelijker door het gebied bewegen én andere reuzenpanda’s ontmoeten. Dit draagt bij aan voortplanting en dus groei van de populatie in het wild.