Fan Xing komt naar buiten!

Rhenen – Op donderdag 19 november 2020 kreeg Fan Xing voor het eerst de mogelijkheid het grote binnen-en buitenverblijf van Pandasia te betreden. Als Fan Xing het wil zal hij vanaf 20 november 2020 voor bezoekers te zien zijn. Na een tijdelijke sluiting van twee weken in verband met corona maatregelen opent Ouwehands Dierenpark op die dag haar poorten weer.

Gaan ze de stap nemen?
Sinds zijn geboorte op 1 mei 2020 was Fan Xing enkel te zien via camerabeelden uit het kraamhol waar hij maandenlang met moeder Wu Wen verbleef. Wekelijks was de groei te volgen via de social mediakanalen van Ouwehands Dierenpark. Daarnaast kon men de livebeelden uit het kraamhol in het dierenpark en via de website zien. Eind september kwam Fan Xing voor het eerst uit het kraamhol om de aangrenzende verblijven achter de schermen te verkennen. Nu lijken moeder en haar jong er klaar voor om samen het grotere verblijf te betreden waar zij dan ook zichtbaar zullen zijn voor bezoekers.

Spannend moment
Wu Wen verblijft al zeven maanden in en om het kraamhol. Ongeveer een maand voordat Fan Xing geboren werd was zij al druk bezig de plek naar haar zin te maken. “We zijn dan ook ontzettend benieuwd hoe moeder Wu Wen terugkeert naar haar binnen- en buitenverblijf. Zal ze zomaar naar buiten stappen met Fan Xing in haar kielzog? Of kiest het tweetal ervoor om eerst nog even op hun gemak binnen te wennen aan hun ‘nieuwe omgeving’? Fan Xing is een ondernemende reuzenpanda, dus alles is mogelijk. Wat ze ook doen, ik kijk er naar uit dat heel Nederland kan komen genieten,’’ aldus Marcel Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands Dierenpark.

Een aantal jaar te zien
Het buitenverblijf is zoals Wu Wen het kent maar het binnenverblijf is zodanig aangepast dat Fan Xing veilig kan leren klimmen en vallen. Zodra Fan Xing dat goed kan, wordt het binnenverblijf weer in oude staat teruggebracht. Men kan nog ongeveer drieënhalf jaar genieten van de speelse beer. Hij mag namelijk maximaal vier jaar in Nederland blijven voordat hij teruggaat naar China om daar verder bij te dragen aan het internationale fokprogramma van deze unieke bedreigde diersoort.

Veilig dagje dierentuin
Als Fan Xing dat wil zal hij vanaf vrijdag 20 november 2020 voor bezoekers in Ouwehands Dierenpark te bewonderen zijn. De reuzenpanda’s hebben toegang tot meerdere verblijven, zo ook achter de schermen. Het kan dus gebeuren dat de reuzenpanda’s zich terugtrekken en even niet zichtbaar zijn voor bezoekers. Ouwehands Dierenpark werkt nog steeds met enkel online gekochte toegangsbewijzen met een gereserveerd tijdslot om de drukte te kunnen spreiden en een dagje dierentuin zo veilig mogelijk te laten verlopen. Rondom het reuzenpandaverblijf zijn extra maatregelen getroffen.