Eerste kinderburgemeester Rhenen geïnstalleerd

Rhenen – Mila Petersen (11) uit Rhenen is vanavond tijdens de eerste raadsvergadering van het nieuwe seizoen geïnstalleerd. Burgemeester Hans van der Pas hing haar, in het bijzijn van ouders en klasgenoten, de ambtsketen om. De ambtsketen werd speciaal voor deze gelegenheid door de lokale glaskunstenaars van Baumann en Baumann uit Rhenen gemaakt. Haar benoeming is voor het schooljaar 2020–2021.

Toespraak
De 11-jarige Mila vertelde in haar toespraak dat ze graag kinderburgemeester wil zijn omdat ze de ideeën van andere kinderen in Rhenen waar wil maken. ‘Ik zou graag willen dat de meeste kinderen in de gemeente Rhenen weten dat ik er ben en ze hun ideeën aan mij kunnen doorgeven’ aldus Mila. Hiervoor bedacht Mila dat ze samen met de burgemeester op bezoek bij basisscholen in Rhenen gaat zodat ze daar de ideeën van andere kinderen kan ophalen.

Corona
Het is ook voor de nieuwe kinderburgemeester een bijzondere tijd. Veel evenementen en activiteiten gaan niet door of vinden op een andere manier dan normaal plaats. De creatieve Mila heeft inmiddels contact gehad met de sinterklaascomités van Rhenen en Elst om te kijken of er met de huidige beperkingen toch niet iets mogelijk is. De comités gaan hiermee aan de slag.

Contact kinderburgemeester
Mila wordt de eerste kinderburgemeester van Rhenen. Waar en wanneer zij in de publiciteit treedt wordt in overleg met haar bepaald. Al voor haar installatie mocht zij met haar klas aanwezig zijn bij de naamgeving van babypanda Fang Xing. Kinderen die in contact met Mila willen komen, kunnen dit doen door haar te mailen via kinderburgemeester@rhenen.nl.

Taken kinderburgemeester
De kinderburgemeester brengt binnen de gemeente Rhenen de wensen en ideeën van kinderen onder de aandacht. Daarnaast heeft zij een representatieve en ceremoniële functie. Dit betekent dat de kinderburgemeester aanwezig is bij activiteiten (voor kinderen) in de gemeente Rhenen. Denk bijvoorbeeld aan herdenkingen op 4 mei en de intocht van Sinterklaas.

Kinderen kennis laten maken met lokale democratie
De lokale politiek speelt voor kinderen soms dichtbij huis en heeft invloed op hun leefwereld. Tegelijkertijd is het betrekken van kinderen bij de politiek niet zo vanzelfsprekend. Het aanstellen van een kinderburgemeester is een laagdrempelige manier om jonge kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek. Zo worden kinderen meer betrokken bij de gemeente, democratie en politiek.

Op de foto boven poseert de vers geinstalleerde kinderburgemeester Mila Petersen samen met haar zus Suzie en broer Noud en de grotemensen-burgemeester voor de camera’s van de pers.

Speech van Mila

Hallo allemaal!

Ik ben Mila Petersen, de eerste kinderburgemeester van Rhenen, Achterberg en Elst. Samen met mijn gezin woon ik in het prachtige Rhenen, toevallig ook nog eens in dezelfde straat als de burgemeester.

Er waren veel kinderen die hebben gesolliciteerd, ik ben super trots dat ik de kinderburgemeester mag zijn dit jaar.

Ik wil graag kinderburgemeester zijn omdat ik de ideeën van kinderen waar wil maken! De ideeën van de andere sollicitanten horen daar ook zeker bij. Alle kinderen die gesolliciteerd hebben zijn op het gemeentehuis geweest en we hebben met elkaar gepraat over wat kinderen in Rhenen belangrijk vinden.

Ik zou graag willen dat de meeste kinderen in de gemeente Rhenen weten dat ik er ben en ze hun ideeën aan mij kunnen doorgeven. Daarom ga ik samen met de burgemeester op bezoek bij scholen in Rhenen. Ik stuur alle scholen een brief hierover.

Ook komt er in het nieuwe gemeentemagazine een artikel van mij waarin ik kinderen oproep om hun ideeën en vragen naar mij te mailen. Ik ben bereikbaar op het mailadres kinderburgemeester@rhenen.nl.

Ik zal goed luisteren naar de ideeën van kinderen en proberen om er iets mee te doen.

Als kinderburgemeester kan ik meegaan naar evenementen zoals Sinterklaas of de Dodenherdenking. Ik vertegenwoordig dan de kinderen van de gemeente.

Zelf wil ik problemen oplossen op een creatieve manier. Ik vind het fijn om mijn ideeën te delen.

Voor de viering van Sinterklaas ben ik een paar weken geleden al bij een vergadering hierover geweest om mijn ideeën hierover te vertellen. De Sinterklaas-organisaties van Elst en Rhenen gaan er mee aan de slag.

Ook ben ik met mijn klasgenoten bij de naamgeving van Fang Xing geweest. En dat terwijl ik officieel nog geen kinderburgemeester was!

Een paar punten die ik belangrijk vind:

  • Kinderen en ouderen met elkaar in contact brengen.
  • Zorgen voor meer buitenspeelplekken zodat kinderen meer buiten gaan spelen.
  • Veilige oversteekplekken.
  • Genoeg plekken om te kunnen sporten.
  • Dat kinderen mee kunnen praten over dingen die zij belangrijk vinden.

Ik heb heel veel zin in dit jaar en beloof het goed mijn best te doen!

Ik vraag jullie als gemeenteraadsleden om ook met mij mee te kijken en mee te denken over wat voor kinderen belangrijk is, zodat jullie werk rekening mee kunnen houden. Jullie kunnen me hier zeker bij helpen.

Daarom heb ik voor jullie nog een vraag:

Wat gaan jullie komend jaar doen om mij te helpen?