Eerste corona-besmetting vastgesteld in gemeente Rhenen

Rhenen – In de gemeente Rhenen is de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld zo heeft de gemeente in een persbericht laten weten. Het betreft een man uit Rhenen. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Burgemeester Hans van der Pas heeft telefonisch contact met hem gehad en heeft hem een goed herstel toegewenst. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet vindt momenteel plaats.

De gemeente volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en het volgen van het ziektebeeld van de patiënt.

Wat kunnen inwoners zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:
– was handen regelmatig met water en zeep
– hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
– gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg
– geen handen schudden
– blijf zoveel mogelijk thuis en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen

Wat moeten inwoners doen bij klachten?
Heeft men verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Thuisblijven, uitzieken en zorgen dat men anderen niet besmet. Afstand tot andere mensen. Men hoeft de huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild.
Worden de klachten erger? Men heeft koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of ademt moeilijk? Dan kan men bellen met de huisarts of huisartsenpost.

Inmiddels is het testbeleid door het RIVM gewijzigd. Mensen met milde klachten worden vanaf nu niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden.
Het RIVM heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor mensen die ze het meest nodig hebben.

Meer informatie
Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:
website van het RIVM
website van de Rijksoverheid
website GGD Regio Utrecht

Voor vragen van het publiek over het coronavirus is GGDrU te bereiken via telefoonnummer 030-6305400. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met zondag van 8.30 tot en met 17.00 uur.