De mondkapjes-affaire, hoe zat het nou?

Rhenen – Uiteraard loopt er in de gemeente Rhenen geen pilot om mondkapjes te onderzoeken. Het betreft natuurlijk een 1 april grap maar toch leuk dat men er ruim 50 keer op heeft gereageerd op facebook, het item 20 keer heeft gedeeld en 1434 keer op de link geklikt heeft… Er stond toch echt een bus bij het Huis van de Gemeente maar die was van ZAAP!

ZAAP
De achterliggende boodschap was echter overduidelijk. We laten met z’n allen te veel rotzooi achter en de mondkapjes zijn daar maar een klein onderdeel van. In Rhenen hebben we een hechte vrijwilligersgroep genaamd “ZAAP”. ZAAP staat voor “Zwerf Afval Adoptie Plan” en zij verzamelen afval in de gemeente Rhenen. In de afgelopen weken hebben zij al meer dan 375 mondkapjes verzameld naast de “normale” afvalstroom die via de openbare ruimtes en daarna via de ZAAPers uiteindelijk toch de vuilnisbak bereikt. Onder normaal afval wordt hele zakken met MC-Donalds afval, recreatie-vuil bij bijvoorbeeld de Rijn in de vorm van hele kratten met lege bierflessen, verpakkingsmateriaal van voedsel en als laatste sigarettenpeuken.

Rhenen, 01 april 2021. ZAAP en de mondkapjes. Fotograaf: Peter Kuhl.

ZAAP gaat verder dan het alleen opruimen van afval van de straat. ZAAP voorziet ook in voorlichtingsprogramma’s op scholen, organiseert de (landelijke) opschoondagen en het vuurwerkresten opruimen. Als u meer informatie wilt over ZAAP, klik dan hier.

 

En die 2 NFI-medewerkers?

Rhenen, 31 maart 2021. Mondkapjes onderzoek. Fotograaf: Grebbekrant