Burgemeester Hans van der Pas over Corona

Rhenen – Corona heeft ons in de greep. U ontkomt er niet aan. Corona heeft inmiddels gevolgen voor alles wat we doen. Of u nu nog op uw werk bent of inmiddels omgeschakeld naar thuiswerken. Bent u nog op uw werk, dan behoort u waarschijnlijk tot de mensen met een vitaal beroep. U bent met andere woorden onmisbaar. Laten dat nu net de beroepen zijn die de afgelopen jaren vaak onder druk hebben gestaan. Nu krijgen ze terecht erkenning. Helaas is daar dan, ironisch genoeg, een crisis voor nodig. Ik heb heel veel respect voor alle mensen in die vitale beroepen. In de frontlinie houden zij onze samenleving overeind. Soms ook met gevaar voor hun eigen gezondheid.

Thuiswerken
Als u thuis werkt, heeft u nu misschien ook de kinderen de hele dag om u heen. En ook dat valt soms niet mee. Want binnen blijven is best lastig voor veel kinderen. Van school krijgen ze netjes thuisopdrachten, al dan niet digitaal. Mijn waardering voor al die leerkrachten, schoolleiders en ondersteunend personeel, die in no-time volledig op digitaal lesgeven zijn overgeschakeld. Inclusief thuis sporten via allerlei mooie filmpjes.

Ondernemers
Voor heel veel ondernemers (en voor hun werknemers) is het bedrijf nagenoeg stilgevallen. Maar ik zie veel creativiteit bij. Ik heb bewondering voor de ondernemers die, ondanks deze ellende, er toch nog iets van proberen te maken. En ik ben blij dat er een goed steunpakket vanuit de overheid ligt voor deze ondernemers en hun werknemers.

Kracht van de samenleving
De kracht van onze samenleving zie ik terug in al die mooie initiatieven om elkaar, maar vooral kwetsbare mensen te helpen. Via Corona hulpgroepen, speciale websites, hulplijnen, kaarten schrijven, briefjes afgeven bij de buren (als ik iets voor je kan doen?) en serenades bij zorginstellingen. Dan zie je kracht van Achterberg, Rhenen en Elst. En dat is hartverwarmend.

Respect, waardering, bewondering. Het is allemaal voorbijgekomen in de afgelopen weken, in sneltreinvaart.

Hoe het verder gaat
U maakt zich misschien zorgen. Hoe het verder gaat? Hoe het verder moet? En komt het wel goed? Ik geloof dat het goed komt, alleen heeft dit tijd nodig. Dus we moeten geduld en zelfdiscipline hebben. Dus: blijf thuis, blijf binnen. En als u er al uit moet, dan voldoende afstand houden. Deze week kwam er een mooie tekst voorbij, gezongen in operavorm. Schrijver Ilja Pfeiffer tekende voor de tekst en het beschrijft voor mij precies de essentie: “Als wij ons willen redden in deze situatie kan dat alleen als wij aan anderen denken”.

Hou vol! Samen komen we hier uit.

Burgemeester Hans van der Pas