Brandweer Rhenen rukt uit naar…. Kesteren!

Rhenen – De brandweerlieden van post Rhenen- Achterberg werden vanochtend rond de klok 08:15 uur opgeroepen voor in grote brand in Kesteren. Door broei in een mestopslag dreigde brand te ontstaan. Bij de bluswerkzaamheden werd de hulp ingeroepen van de brandweerpost Rhenen-Achterberg. Door de grote inzet kon erger worden voorkomen. De brandweer is wel enige tijd bezig geweest om de mest uit de opslag te rijden en direct af te blussen. De brandweerlieden van het korps Rhenen-Achterberg zijn om 09:30 al weer huiswaarts gekeerd.

Uitbreiding verzorgingsgebied
In het kader van herinrichtingen van de verzorgingsgebieden komt de brandweer nu ook buiten de provinciegrenzen. Voorheen was hier een strikte scheiding in wat soms tot onbegrijpelijke situaties kon lijden. Bij branden in Kesteren, op nog geen 500 meter van de gemeentegrens van Rhenen, werd eerder nooit een beroep gedaan op “de buren”. Daar is nu verandering in gekomen. De brandweer van post Rhenen-Achterberg zal bij grote calamiteiten vaker ingezet worden in Kesteren, Ochten, Opheusden en Lienden. Ook de Kraats, het binnenveld tussen Achterberg en Ede, Ederveen, Veenendaal en Bennekom behoort tot het nieuwe verzorgingsgebied van Rhenen-Achterberg.

Bezoekers
Bij grote calamiteiten binnen de Rhenense gemeentegrenzen zullen ook korpsen uit Gelderland en Gelderland-zuid ingezet worden om in Rhenen en Achterberg hulp te verlenen. Ook voertuigen uit Wageningen zullen dit doen zoals de hoogwerker. Vroeger (héél vroeger!) was dit een heel teer punt. In 1896 tijdens een verwoestende brand in de Cuneratoren sneden de brandweerlieden van Rhenen en Wageningen elkaars slangen nog stuk. Misschien was dit wel 1 van de redenen waarom de provinciegrenzen zo strikt gescheiden waren in het verleden.