Aanpassingen dienstregeling Syntus

Rhenen – Eerder dit jaar heeft de Grebbekrant al aandacht gegeven aan de plannen van Syntus om een aantal aanpassingen op de dienstregeling in onze regio door te voeren. Deze plannen zijn nu definitief en de nieuwe dienstregeling gaat op 15 december in.

Lijn (X)80 wordt 280

De grootste wijzigingen hebben betrekking op lijn (X)80. In de huidige dienstregeling rijdt deze lijn van Rhenen via Veenendaal, NS-station Veenendaal-De Klomp en Renswoude naar Amersfoort. Lijn 80 gaat op dit traject vervangen worden door lijn 280 die tussen Rhenen en Veenendaal in de ochtend- en middagspits 2x per uur gaat rijden en dan via de A12, Maarsbergen en Woudenberg door gaat naar Amersfoort. In de daluren rijdt lijn 280 slechts 1x per uur en niet verder dan NS-station Veenendaal-Centrum. Ook moet extra op de dienstregeling gelet gaan worden omdat gedurende de dag de vertrektijden verschuiven.

Rhenen, 2 december 2019. Syntus lijn 80. Fotograaf: Hans Hoekstra

Tussen NS-station Veenendaal-Centrum en NS-station Veenendaal-De Klomp gaat de nieuwe lijn 87 rijden die NS-station Veenendaal-De Klomp verbindt met Veenendaal Oost, het centrum en Petenbos. ’s Morgens sluit de bus vanuit deze wijken op NS-station Veenendaal-De Klomp aan op de treinen naar Utrecht, ’s middags in de andere richting. Vanaf NS-station Veenendaal-De Klomp blijft lijn 80 wel de oude route naar Amersfoort rijden via Renswoude.

Lijn 50

Een andere belangrijke buslijn in onze gemeente is lijn 50. De grootste aanpassingen hierop vinden plaats op het traject Utrecht – Doorn. Naast lijn 50 van Syntus Utrecht rijden hier tot december 2019 ook nog lijn 51, 52, 71, 251 en 271 van U-OV. Voortaan rijden al deze buslijnen als lijn 50 met een gewijzigde route. De lijn wordt gezamenlijk gereden door U-OV en Syntus Utrecht.

Tussen Utrecht CS en station Driebergen-Zeist v.v. rijdt in de ochtendspits iedere 5 minuten een bus en in de middagspits iedere 6 minuten. In de daluren zal er iedere 7,5 minuut een reismogelijkheid zijn en ’s avonds iedere 15 minuten. Ook in de weekenden kan overdag iedere 10 minuten gebruik gemaakt worden van U-Link lijn 50.

Rhenen, 21 juni 2019. Syntus. Fotograaf: Peter Kuhl.

U-Link lijnen onderscheiden zich in uiterlijk (huisstijl), in reissnelheid en comfort. Om de reissnelheid op de U-Link lijnen te verhogen, stopt lijn 50 niet bij een aantal de haltes tussen Utrecht en De Bilt. Lijn 74 stopt nog wel op deze haltes.

Daarnaast worden op de Heuvelrug ook een aantal weinig gebruikte haltes overgeslagen. In onze gemeente zijn dat de volgende haltes:

  • Halte Noda op de Nude thv Het Grebbehof
  • Halte Stokweg op de Utrechtsestraatweg
  • Halte Remmerden-oost op de Utrechtsestraatweg
  • Halte Industrieweg (Autoweg) op de Utrechtsestraatweg
  • Halte Zwijnsbergen op de Rijksstraatweg in Elst

Scholierenlijnen

In onze regio rijden er nu ook 3 zogenaamde Scholierenlijnen; Lijn 680 Rhenen – De Klomp – Amersfoort, Lijn 683 Veenendaal-De Klomp – Hoevelaken en Lijn 690 Rhenen – De Klomp – Amersfoort. Omdat er tussen Rhenen en Veenendaal niet genoeg reizigers zijn om drie bussen te vullen, rijdt voortaan alleen lijn 680 nog tussen Rhenen en Veenendaal-De Klomp. Op dit station kan dan worden overgestapt op lijn 683 naar Hoevelaken.
Lijn 690 vervalt omdat er te weinig gebruik van gemaakt wordt. De enkele scholieren uit Elst en Veenendaal-West kunnen voortaan gebruik maken van lijn 50 en 83 en ook overstappen op station Veenendaal-De Klomp.

 

Voor alle aanpassingen, routekaarten en gedetailleerde dienstregelingen kunt u terecht op de website van Syntus of in de reisplanner van OV9292.