100 jaar landgoed De Tangh

Rhenen – In 1906 vestigde William Waller zich als huisarts in Rhenen. Enkele jaren later kocht hij op 9 december 1920 een grondkavel aan de westkant van Rhenen, waar hij een een landgoed liet aanleggen onder de naam De Tangh, een verwijzing naar de naam van dit gebied dat al genoemd werd in de 14e eeuw. In de volksmond staat het kenmerkende witte huis ook wel bekend als het “huis van Dokter Waller”.

In 2004/2005 werd het landgoed gekocht door de familie van Doesburg. Bij het naderen van het 100 jarig bestaan van het landgoed is door deze familie een boek over de historie en ontstaansgeschiedenis van het landgoed en de familie Waller samengesteld. Aangezien Dokter Waller een fervent amateurfotograaf was, zijn in het boek ook vele foto’s uit zijn archief opgenomen. In het boek wordt onder andere  ingegaan op 3 onderzoeksvragen; waarom was er nooit eerder op deze locatie gebouwd, wie heeft de tuinen ontworpen en wat waren de inspiratiebronnen bij het ontwerp van het huis. Maar omdat in het boek ook interviews zijn verwerkt van 3 kleinkinderen van William Waller, is het naast een historisch overzicht, ook een heel persoonlijk verhaal geworden.

Het eerste exemplaar zou op 9 december 2020, bij het 100 jarig jubileum, feestelijk gepresenteerd gaan worden. Door de huidige maatregelen vanwege de Corona pandemie, vergelijkbaar met de Spaanse griep pandemie van 100 jaar geleden, kon dat helaas niet doorgaan. Daarom is vandaag in besloten kring het eerste exemplaar door Stef van Doesburg aangeboden aan de voorzitter van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen (HVOR), Willem van Ommeren.

Rhenen, 29 december 2020. Boekpresentatie De Tangh. Fotograaf: Hans Hoekstra

De HVOR heeft advies en ondersteuning gegeven bij de totstandkoming van het boek. De HVOR is blij met het feit dat er nieuw leven in het landgoed De Tangh is geblazen, omdat dit bijzondere landgoed, samen met de landgoederen Prattenburg en Remmerstein, beeldbepalend is voor Rhenen.

Het boek is in een kleine oplage in eigen beheer gedrukt en is niet te koop in de boekhandel. Mocht u geïnteresseerd zijn in dit boek, dan kunt u per email contact opnemen met Stef van Doesburg: doesburg@greenfield.nl