Zinkend schip in de passantenhaven

Rhenen – Alsof de manschappen van de vrijwillige brandweer Rhenen-Achterberg het vandaag nog niet druk genoeg hadden gehad, werden ze kort na 19:00 uur opgeroepen om assistentie te verlenen bij een zinkend schip in de passantenhaven.

Het houten schip was onderweg om opgeknapt te gaan worden, toen het onderweg water begon te maken. De bemanning kon in eerste instantie het water nog wegpompen met de eigen dompelpomp, totdat deze de geest gaf. Met de dompelpomp van de brandweer werd daarna getracht het water weg te pompen, maar ook deze bleek niet krachtig genoeg en het schip bleef langzaam zinken.

Ondertussen was ook het duikteam van de brandweer uit Wijk bij Duurstede aangekomen. De duikers hebben aan de buitenkant van de romp een zeil over de gaten gespannen om de toevoer van water te verminderen. Met deze tijdelijke afdichting, samen met de inzet van een inmiddels gearriveerde zwaardere pomp, lukt het uiteindelijk om het ruim leeg te pompen.

Rijkswaterstaat was inmiddels ook aanwezig met een schip en laat een berger het gehavende schip afvoeren. In de afwachting daarvan is het schip naar een ondieper deel van de haven verplaatst en uit voorzorg is er een oliescherm rondom het schip gelegd.

Uiteraard trok dit veel bekijks en de politie heeft om ruimte te houden voor de hulpdiensten de parkeerplaats afgesloten.