Waled nieuwe kinderburgemeester Rhenen

Rhenen – Waled Al Deyar Bakrle (11) uit Rhenen wordt de nieuwe kinderburgemeester van Rhenen. In de raadsvergadering van 28 september wordt hij officieel geïnstalleerd. Zijn benoeming is voor het schooljaar 2021–2022. In totaal reageerden zes kinderen op de advertentie. Met drie kandidaten werden gesprekken gevoerd en hieruit werd Waled gekozen.

Ambitieus en enthousiast
De 11-jarige Waled zit op de Ericaschool in groep 7. Daar zit hij in de leerlingenraad. Zijn hobby’s zijn voetballen en lezen en hij zit op karate. Waled komt uit Syrië en woont al bijna 5 jaar met zijn ouders en zusje in Rhenen. Hij viel op door zijn enthousiasme en ambitie. Waled wil zich sterk maken voor de belangen van kinderen. Burgemeester Hans van der Pas: “Ik ben blij dat Waled de nieuwe kinderburgemeester van Rhenen wordt. Het is mooi dat we nu iemand met een andere achtergrond maar met hetzelfde enthousiasme en dezelfde inzet als onze eerste kinderburgemeester Mila gevonden hebben.”

Kennismaken met de gemeente
Het was weer moeilijk om een keuze te maken uit meerdere goede kandidaten en uiteindelijk kan er maar één kinderburgemeester worden. Om alle kinderen die gesolliciteerd hebben te bedanken, nodigen we ook dit jaar alle sollicitanten uit om een kijkje komen nemen in het Huis van de gemeente en de burgemeester te ontmoeten. Natuurlijk maken zij ook alvast kennis met kinderburgemeester Waled Al Deyar Bakrle. Goede ideeën die de kinderen hebben, worden daar uitgewisseld.

Contact kinderburgemeester
Waled wordt de tweede kinderburgemeester van Rhenen. Waar en wanneer hij in de publiciteit treedt zal in overleg met hem worden bepaald. Kinderen die in contact met Waled willen komen, kunnen dit doen door hem te mailen via kinderburgemeester@rhenen.nl.

Taken kinderburgemeester
De kinderburgemeester brengt binnen de gemeente Rhenen de wensen en ideeën van kinderen onder de aandacht. Daarnaast heeft hij of zij een representatieve en ceremoniële functie. Dit betekent dat de kinderburgemeester aanwezig is bij activiteiten (voor kinderen) in de gemeente Rhenen.

Kinderen kennis laten maken met lokale democratie
De lokale politiek speelt voor kinderen soms dichtbij huis en heeft invloed op hun leefwereld. Tegelijkertijd is het betrekken van kinderen bij de politiek niet zo vanzelfsprekend. Het aanstellen van een kinderburgemeester is een laagdrempelige manier om jonge kinderen kennis te laten maken met de lokale politiek. Zo worden kinderen meer betrokken bij de gemeente, democratie en politiek.

Bron: Gemeente Rhenen