Vijf koninklijke onder-scheidingen in Rhenen
Rhenen – Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen heeft dinsdag 26 april 2016 aan vijf inwoners van de gemeente een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse ‘Lintjesregen’, bij gelegenheid van de viering van Koningsdag.
Mevrouw A.C. Roos – van der Biezen en de heren G. de Winter en C. van Dijk, werden in de hal van het Huis van de Gemeente onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Hans van der Pas belichtte – in het bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden en een groot aantal oud-gedecoreerden – in een persoonlijke toespraak hun bijzondere verdiensten voor voornamelijk de Rhenense samenleving. De heer J.C. van Riezen en mevrouw A.M. van Riezen-Dienske uit Elst konden wegens persoonlijke omstandigheden helaas niet in het Huis van de Gemeente aanwezig zijn. Zij werden beiden, in het bijzijn van familie en vrienden in hun eigen woning in Elst onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook hun bijzondere verdiensten werden door de burgemeester in een persoonlijke toespraak verwoord.
De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn hieronder (per persoon) beknopt samengevat.
Mevrouw A.C. (Tineke) Roos – van der Biezen (1957)
Mevrouw Roos – van der Biezen heeft zich in de functie van secretaris van het districtsbestuur Zuid Oost Utrecht van het Rode Kruis jarenlang belangeloos ingezet voor de vereniging het Rode Kruis. Op verschillende niveaus van de vereniging, regionaal en landelijk, vertegenwoordigde zij het district in verschillende werkgroepen en leverde daardoor een bijdrage aan het beter functioneren van het district en daardoor ook van de plaatselijke afdelingen van het Rode Kruis.
Zij heeft als secretaris van het overleg Noodhulpregio Utrecht van het Rode Kruis, gedurende negen jaren het secretariaat uitgevoerd. Het was een taak die niet door een beroepskracht van het Rode Kruis uitgevoerd kon worden. Zij heeft als vrijwilliger deze taak op zich genomen en gezorgd voor een adequate vastlegging van de verslagen van de vergadering, de voorbereiding van de agenda en de coördinatie van de uitvoering van de genomen besluiten.
Mevrouw Roos – van der Biezen heeft actief meegewerkt aan het complexe proces van de reorganisatie van de Noodhulp van het Rode Kruis.
Als secretaris van het bestuur van de Stichting Montessorischool Veenendaal heeft mevrouw Roos – van der Biezen als een van de bestuursleden de school door moeilijke periodes geloodst en als betrokken ouder en bestuurslid werkzaamheden gedaan ter ondersteuning van team en directeur. Zij heeft mede de administratie van bestuur en school gedragen en geholpen met het opstarten van procedures die nog steeds functioneren. In een half jaar durende interim periode van de school heeft zij, samen met andere bestuursleden, de dagelijkse leiding van de school op zich genomen. Daarnaast heeft zij in 2002 samen met de directeur het communicatieplan vormgegeven dat in de jaren daarna een krachtig instrument bleek, zowel binnen als buiten de school. Mevrouw Roos – van der Biezen heeft hierdoor er mede aan bijgedragen dat het bestuur meer afstand heeft genomen van de dagelijkse schoolpraktijk, zonder haar grote betrokkenheid te verliezen.
Gerard de Winter (1949)
De heer De Winter is in de functie van penningmeester 12 jaar bestuurlijk en in de praktijk actief geweest voor de Stichting Hulp Câmpina. Hier hield hij zich bezig met het organiseren van voedsel- en kledinghulp pakketten voor Câmpina in Roemenië.
Decorandus is tevens in het schoolbestuur van de School met de Bijbel “het Visnet” in Elst als penningmeester werkzaam geweest. In die hoedanigheid was hij tevens coördinator van verschillende geldinzamelingsacties voor deze instelling.
Bij basisschool “de Springplank” verricht de heer De Winter al sinds 2008 alle mogelijke hand- en spandiensten, van het ontstoppen van gootstenen en het verhelpen van lekkages tot het repareren van de verlichting.
Begin jaren tachtig was de heer De Winter een van de medeoprichters van een jongerensociëteit voor jeugd in Amerongen in de leeftijd van 12 – 15 jaar. Deze jongerensociëteit werd aangestuurd door de jeugdraad waar decorandus penningmeester van was.
Gedurende tien jaar was de heer De Winter medeorganisator van het jaarlijkse zomerkamp “Vrij-uit” dat vanuit kerkewerk werd georganiseerd. Hierin had decorandus een taak als hoofdcoördinator en was tevens aanspreekpunt. Daarnaast was decorandus hoofd van de keuken / kok en medeverant-woordelijk voor ongeveer 60 – 80 jongeren in de leeftijd van 8 tot 12 jaar.
Gedurende 8 jaar was de heer De Winter actief als kerkrentmeester bij “de Ark” in Amerongen. Als kerkrentmeester maakte hij onderdeel uit van het bestuur van de kerk waar hij diverse geldinzame-lingsacties organiseerde en coördineerde. Ook heeft hij een aantal jaren de actie Kerkbalans gecoördineerd en begeleid.
De heer De Winter is lid van het College van Beheer van de Ontmoetingskerk te Rhenen. Ook hier verricht hij allerlei hand- en spandiensten.
Voor de verspreiding van de “Onderweg”, een periodieke uitgave van het kerkblad van de gezamenlijke kerken in Rhenen, zet decorandus zich vele uren in de week in. Hij coördineert de verspreiding en voert veranderingen door in het ledenbestand. Dit doet hij als onderdeel van het kerkelijk bureau Rhenen.
Chris van Dijk (1958)
De heer Van Dijk heeft, na zijn actieve loopbaan als voetballer (sinds 1966), als vrijwilliger diverse functies binnen de vereniging bekleed. Hij is voor Sportvereniging Candia’66 Rhenen een zeer waardevol lid en vrijwilliger omdat hij alle geledingen binnen de vereniging heeft doorlopen en derhalve de vereniging door en door kent. De heer Van Dijk is een van die vrijwilligers waarop een vereniging altijd kan vertrouwen en bouwen, zonder wie een vereniging niet kan bestaan.
Hij is in de periode van 1994 tot 2005 leider geweest van het 1e elftal. Naast sportief leider was hij ook vertrouwenspersoon voor de spelersgroep. Vaak zag men hem dan even apart zitten met een van de spelers. De spelersgroep vertrouwde hem en daar wist hij op een goede manier mee om te gaan. Nog steeds wordt gezegd dat de heer Van Dijk één van de beste leiders is geweest die het eerste elftal ooit heeft gehad.
De heer Van Dijk is een van die vrijwilligers, die grotendeels achter de schermen, zich dagelijks voor “zijn” Candia’66 inzet. Zoals één van de ondersteuners ook in zijn verklaring aangeeft, “Candia’66 is Chris van Dijk en Chris van Dijk is Candia´66”, beide namen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
Mevrouw A.M. van Riezen – Dienske (1938)
Mevrouw Van Riezen – Dienske is vanaf 1983 onafgebroken als vrijwilliger betrokken bij de Hervormde Gemeente Elst. Haar vrijwilligerswerk strekte zich binnen de gehele Hervormde Gemeente uit, van het bezoeken van nieuwe gemeenteleden tot haar inzet voor de Hervormde Vrouwen Dienst in de vorm van het bieden van een luisterend oor tot het verrichten van huishoudelijke hulp of het doen van boodschappen. Meer dan 20 jaar lang heeft zij namens de Hervormde Gemeente op de woensdagmiddag de Kinderclub, voor kinderen van de basisschool, verzorgd. Daarnaast heeft zij vele jaren het seniorenwerk binnen de Hervormde Gemeente vorm gegeven. Zij fungeerde als gastvrouw tijdens de samenkomsten op de vrijdagmiddagen en bood daar waar nodig een luisterend oor, ze verzorgde de vieringen en organiseerde het jaarlijkse uitje.
Daarnaast is mevrouw Van Riezen – Dienske sinds 1988 actief als vrijwilliger bij Zorggroep Charim, locatie Elim te Amerongen. Zij heeft gedurende al deze jaren mede vorm gegeven aan en de introductie van nieuwe vrijwilligers binnen Elim. Mede door deze specifieke inzet is voor de bewoners van Elim ruimte voor een goed gesprek, met name voor die gesprekken die bewoners niet met de verpleging kunnen of willen delen. Mevrouw Van Riezen – Dienske was er voor alle bewoners maar zij ondersteunde zeker ook het verplegend personeel door haar aanwezigheid en betrokkenheid bij diverse activiteiten. Door vrijwilligers als mevrouw Van Riezen – Dienske wordt de professionele zorg die in Elim wordt gegeven extra ondersteund en dat is met name in deze tijd onmisbaar.
De heer J.C. van Riezen (1936)
De heer Van Riezen heeft gedurende 25 jaar, met een onderbreking van 2 jaar, als ouderling de Hervormde gemeente Elst (Utr.) gediend. Gedurende al deze jaren heeft hij in deze hoedanigheid veel mensen bezocht.
De laatste jaren heeft de heer Van Riezen met name ook de ouderen in de kerkelijk gemeente ondersteund door het organiseren van een aantal terugkerende activiteiten, zoals de maandelijkse seniorenmiddag, die hij geheel organiseerde vanaf het uitnodigen van sprekers tot aan het klaarzetten van stoelen en tafels.
Dertig jaar geleden is hij gestart met een Bijbelkring voor jongeren. Deze kring heeft nu een vervolg gekregen in een kring voor jong volwassenen. Voor deze bijeenkomsten stelt de heer Van Riezen, eenmaal per twee weken, gastvrij zijn huis ter beschikking.
Vanaf 2005 tot aan het voorjaar van 2015 heeft de heer Van Riezen met hart en ziel als docent Nederlandse les gegeven aan vluchtelingen in het AZC in Leersum. Hij deed dit vanuit het Zendings-Diaconessenhuis te Amerongen. Ook heeft hij gedurende die jaren samen met migranten die inmiddels een verblijfsstatus hadden boeken gelezen (bijvoorbeeld het Dagboek van Anne Frank) om hen op deze wijze te leren over de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Door zijn activiteiten en interesse heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de integratie van immigranten in Nederland, in het bijzonder in Amerongen.
Zelfs toen de reis vanuit Elst naar Amerongen voor de heer Van Riezen steeds moeilijker werd hield hij nog lange tijd vol om twee keer per week naar Amerongen te gaan. Ook voor wat betreft doorzettingsvermogen is hij een voorbeeld voor velen.