Uitslag gemeenteraads-verkiezingen

Rhenen – Dankzij een nieuwe manier van tellen was de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Rhenen al binnen 2 uur na het sluiten van de stembureaus bekend.

Burgemeester Hans van der Pas noemde de verkiezingen een “feest voor de democratie”. Vanaf 22:00 uur werden de resultaten per stemlokaal bekend gemaakt in de hal van het Huis van de Gemeente voor een grote groep belangstellenden.

De grote winnaar ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen is de VVD geworden en dit werd meteen gevierd met het ontkurken van een fles champagne. Ook de D66 is flink gestegen. Dit is met name ten koste gegaan van de Progressieve Combinatie Rhenen.

Voorlopige uitslag


De opkomst van 62,11% was dit jaar wel iets lager dan 4 jaar geleden.

Op basis van deze voorlopige uitslag zou de zetelverdeling er als volgt uitzien:
– SGP en VVD krijgen beide 3 zetels (was 4 en 2)
– PCR, RB, CDA, CU, D66 krijgen allen 2 zetels (was 2,2,2,2 en 1)
– PvdA krijgt de laatste zetel (was 1)
– Trots en TolbrugRhenen.nl hebben te weinig stemmen kunnen vergaren voor een zetel in de gemeenteraad.

 

Deze verdeling is onder voorbehoud en kan bij de definitieve telling, waarbij ook rekening gehouden wordt met voorkeursstemmen, nog wijzigen.

Grote overwinnaar van deze verkiezingen is wel de VVD. Leo Schenk is erg in zijn nopjes met de einduitslag. “Ik kan niet wachten om de formatie te starten. Donderdagavond zullen er al eerste verkennende gesprekken gaan plaatsvinden”, aldus Schenk.

De uitslag van het referendum over de Wet op de Informatie voorziening is in Rhenen: 57,2% voor en 42,7% tegen.