Succesvol vaarseizoen van de Blauwe Bever in 2018

Rhenen – Op 04 oktober mochten een select aantal sponsoren en mediavertegenwoordigers de laatste rondvaart van 2018 meemaken van De Blauwe Bever. De Blauwe Bever heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar een goed vaarseizoen gehad. Na de overname begin 2017 van het schip van het Utrechts Landschap door de stichting Rijnoevervaarten bleek al snel dat de Blauwe Bever een publiekstrekker is, families, vrienden, maar ook het bedrijfsleven, overheden en organisaties boekten een vaart of huurden het schip af. Deze  ontwikkeling heeft zich in 2018 doorgezet. De Blauwe Bever heeft in 2018 150 vaarten gemaakt. Het max. aantal toegestane passagiers is 55; in 2018 hebben totaal afgerond 6000 personen van de beleving op De Blauwe Bever kunnen genieten;  waardoor er een gemiddelde bezetting was van 40 personen.

Deze prestatie kon worden geleverd dankzij de inzet van 80 vrijwilligers, waarvan 65 personen afwisselend als bemanning gefunctioneerd hebben, en deels ook als lid van de onderhoudsteams.  15 Personen zijn achter de schermen werkzaam geweest met de planning en voorbereiding van de vaarten, inclusief arrangementen en catering, de verzorging van de persberichten en andere PR-contacten,  het beheer van de website en Facebook, contracten, keuringen en overige bestuurlijke taken.

De exploitatie van het schip is door de goede bezetting van de vaarten, samen met de bijdragen van sponsors en donateurs en de inzet van de vrijwilligers, gezond. Jaarlijks wordt er ook gereserveerd voor de verplichte hercertificering eind 2019.  De kosten hiervan zijn nog onbekend en worden hoog ingeschat, vanwege de ouderdom van het schip en de steeds strengere eisen (EU) voor de Rijnvaart. Naast de stichting Rijnoevervaarten, die zich met de exploitatie van het schip bezig houdt, is er een Vriendenstichting die sinds kort actief op zoek gaat naar meer middelen om enerzijds specifieke investeringen voor het schip te financieren en anderzijds subsidie te verlenen aan educatieve en/of maatschappelijke instellingen voor een vaart op De Blauwe Bever. Voorbeelden: scholenvaarten, vaarten met gezinnen van nieuwkomers,  speciale educatieve vaarten, vaarten gekoppeld aan lokale, maatschappelijke evenementen zoals een Sinterklaasvaart.

Kenmerk van de vaarten op De Blauwe Bever is de focus op de natuur; deskundige gidsen van verschillende landschapsorganisaties hebben zich verbonden aan de stichting Rijnoevervaarten om ook gids op De Blauwe Bever te kunnen zijn. Dit zijn het Utrechts Landschap, Geldersch Landschap, IVN en Staatsbosbeheer. Deze gidsen vertellen tijdens de vaart bijzonderheden over de rivier en de karakteristieke oevers onder meer aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. Halverwege de vaart gaat de gids op pad met de passagiers voor een wandelsafari in een natuurgebied. Dankzij de speciale voorzieningen die het schip heeft (spudpalen) kan er zonder de noodzaak van een steiger, dichtbij de wal, langs een krib of bij een strandje, afgemeerd worden.

De vaarten, die via de website geboekt kunnen worden, vertrekken vanuit verschillende plaatsen langs de Rijn, van Renkum tot Wijk bij Duurstede, en op de Lek vanaf Beusichem. De bestemmingen variëren, zowel tot voorbij Arnhem naar de IJsselkop en op de Lek tot en met de forten van de Hollandse Waterlinie.

Het vaarseizoen begon met de Paasvaart, op 1 april, een kindervaart waarbij de Paashaas aan boord aanwezig was, die met de kinderen in een natuurgebied op zoek ging naar de verstopte eieren. In april, waren er al ruim 10 chartervaarten.

Heel bijzonder en succesvol waren in mei de 10 scholenvaarten, geïnitieerd door het Cultuurplatform Rhenen; speciaal opgeleide gidsen gaven eerst een gastles in de klas, die mee zou gaan varen enkele dagen later.  Theorie en praktijk sloten goed op elkaar aan. Er was veel enthousiasme bij alle kinderen (en ook de begeleiders).

De publieksvaarten kunnen geboekt worden via de website www.deblauwebever.nl. Men kan dan  kiezen uit de reguliere vaart van 2 ½ uur of een themavaart die wat langer duurt en een speciale bestemming had, zoals Kasteel Doorwerth, Fort Pannerden, de Meinerswijk bij Arnhem, de Forten op de Lek.

Laatste vaart van 2018 speciaal voor kinderen!
Vaar mee met professor Speurneus naar een bijzondere plek op zoek naar geheimen en schatten van de natuur!

Tijdens deze vaart wordt op een bijzondere manier een “college” over het gebruik van zintuigen gegeven.

Eenmaal van boord ga je gebruik maken van de zintuigen en het zal je verwonderen en verbazen welke geheimen en schatten er zijn in de natuur.

Kom en ga mee met professor Speurneus en ontdek en beleef het zelf. 

 

Deze vaart is geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene.
En……. kinderen mogen verkleed als speurneus, heks, tovenaar of iets wat het kind zelf leuk vind, aan boord komen.

Terug bij de opstapplaats om ongeveer 16.30 uur. Reserveren kan hier!