Stichting Onky Donky heeft veel nieuws te vertellen

Rhenen – Maandagmiddag waren burgemeester Hans van de Pas en kinderburgemeester Mila Petersen aanwezig in het Onky Donky huis in Ouwehands Dierenpark, waar Goodwill ambassadeur Giedo van der Garde de aftrap heeft gegeven van een grootschalige actie voor het werven van donaties voor de Stichting Onky Donky. Tegelijkertijd zijn ook een nieuwe “Goede vriend”, een nieuwe ambassadeur en een nieuwe mascotte gepresteerd.

Onze nieuwe “Goede vriend”

Kinderboekenreeks Dierendorpje met hierin lange voorleesverhalen, korte versjes én liedjes. Deze kinderboekenreeks is geschreven door Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee. De illustraties worden gemaakt door Gitte Spee en het bijhorende liedje ingezongen door Kim-Lian.

Kim-Lian en Gitte dragen Onky Donky een warm hart toe door goede vriend van Onky Donky te zijn. Beide partijen hebben dezelfde doelgroep & beleven avonturen in een wereld vol dieren waar iedereen zichzelf mag zijn en vriendschap voorop staat!

“Wij zijn “Goede vriend” van Onky Donky geworden, omdat wij het een mooi initiatief vinden dat zich richt op de kinderen in Nederland. We vinden het uniek dat een stichting zich niet beperkt tot slechts één doelgroep, maar dat kinderen met verschillende achtergronden en om diverse redenen in aanmerking komen voor zo’n onvergetelijke Onky Donky Dag. Een kind moet kind kunnen zijn en lachen en stralen. Zo’n herinnering is ontzettend waardevol voor een kind en daar willen wij graag aan bijdragen.”

Rhenen, 30 november 2020. Stichting Onky Donky heeft veel nieuws te vertellen. Fotograaf: Hans Hoekstra

Onze nieuwe ambassadeur

Dani Apeldoorn iseen free-style rapper, sing-a-song-writer en producer en is al vanaf jonge leeftijd bezig het maken van muziek. Eind 2019 maakte hij zijn debuut EP “Even Apeldoorn Bellen” en hiermee was hij ook te zien bij de grootste hip-hop platforms van Nederland. Zijn muziek kenmerkt zich door de autobiografische en motiverende teksten. Dani rapt bijvoorbeeld over zijn oude eet- en gokverslaving en vertelt openlijk over zijn moeilijke jeugd om zijn fans te motiveren positief te blijven denken.

Op YouTube is Dani niet alleen bekend als rapper maar ook als influencer. Met zijn eigen show “Freestylen met Dani” bereikte hij veel views en hij had zelfs gasten als Snelle, Kevin en Jacin Trill in zijn show. Daarnaast is Dani regelmatig langs geweest bij het radioplatform FunX, waar hij regelmatig gevraagd wordt voor een freestyle rap of om bepaalde onderwerpen te bespreken.

Onze Goodwill ambassadeur

Giedo van der Garde is reeds jaren bij onze organisatie betrokken. Giedo is een autocoureur en werd wereldkampioen karting waarna hij furore maakte in de Formule 3, de Renault World Series en de GP2. Hij debuteerde in 2013 in de Formule 1 en werd drie jaar later kampioen in de European Le Mans Series. In 2018 maakte Giedo zijn comeback bij Racing Team Nederland in de langeafstandsracerij en is nu één van de snelste LMP2-coureurs in het wereldkampioenschap. Ook is hij regelmatig te zien als analist bij het F1 Café op Ziggo Sport.

“Mijn droom is uitgekomen, namelijk het rijden in de Formule 1. Ik vind het prachtig om nu ook dromen van anderen in vervulling te zien gaan en daaraan te kunnen bijdragen. Voor mij is het erg belangrijk om kinderen een onvergetelijke dag te kunnen geven!”

Noodzaak van een grootschalige actie

Door Covid-19 leven we momenteel allemaal in een beperkte versie van de wereld die we kennen. De groep kinderen die beperkt worden in het kind zijn, wordt hiermee alsmaar groter en meer belast. Kinderen zijn nog meer aangewezen op zichzelf en hun, misschien moeizame, gezin, de stressfactor rondom dit virus, nog meer beperkingen waaraan ze moeten voldoen, schoolreisjes en kinderfeestjes die niet doorgaan, het thuiswerken van ouders dat meer stress binnen het gezin oplevert. We merken in deze tijd dat de Onky Donky dagen hierdoor extra waardevol voor kinderen zijn.

Ook op onze stichting heeft Covid-19 zijn weerslag. De activiteiten en evenementen van waaruit wij de meeste donaties halen kunnen dit jaar niet door gaan. Dit betekent dat we gemiddeld zo’n € 200.000,- aan donaties mislopen, waardoor 2.200 kinderen, verspreid over dit jaar en volgend jaar, geen Onky Dag  kunnen bijwonen.

Daar komt bij dat wij, normaliter, jaarlijks financieel gezien gemiddeld 1.500 kinderen een Onky Donky dag kunnen aanbieden, maar onze capaciteit is minimaal het dubbele. Om het dubbel aantal kinderen te kunnen helpen en het verlies van de 2.200 kinderen in te halen, heeft de stichting meer financiële middelen nodig. Om die reden hebben we een scholenactie bedacht.

Scholenactie

We hebben gekozen voor een scholenactie, omdat er bijna in elke klas in Nederland er wel één of meerdere kinderen zitten die beperkt worden in het kind zijn en waarvoor een dag zoals dit hard nodig is. Wij roepen de basisscholen en speciaal onderwijs locaties op om in actie te komen voor Onky Donky. Speciaal voor deze actie hebben wij een actie-platform van Kentaa ontwikkeld, waarop scholen een actie kunnen aanmaken. Zij krijgen dan een eigen actie pagina. Er kan gekozen worden voor een actie met de gehele school, een actie per klas of zelfs per team. Er zijn veel leuke manieren om geld op te halen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld:

  • Een sponsorloop, wandeltocht, speurtocht, fietstocht, of zwemwedstrijd organiseren.
  • Een heitje voor karweitje doen; grasmaaien, oud papier ophalen, honden uitlaten, lege flessen wegbrengen, auto’s wassen.
  • Cup cakes, koekjes, oliebollen of taart bakken en verkopen.
  • Een musical, dansvoorstelling, modeshow of (kerst)markt organiseren.
  • Een bingo, loterij of veiling organiseren.

Er zijn genoeg mogelijkheden binnen de Corona-maatregelen. Binnen het actieplatform bieden we deelnemers hulp, ondersteuning en geven we tips om hun actie te starten en zo succesvol mogelijk te maken.

We starten door een informatie actie-kit te versturen naar alle basisscholen in Gelderland en Utrecht en alle Speciaal Onderwijs locaties in Nederland. Vervolgens wordt de actie uitgerold naar de overige provincies.

En uiteraard is het zo dat het actieplatform niet alleen voor scholen is. Als particulier, bedrijf, club of vereniging kun je ook een actie voor Onky Donky starten!

Het doel van deze actie is om Stichting Onky Donky landelijke bekendheid te geven en hierdoor met het actieplatform genoeg donaties binnen te halen om het verlies door de Corona-maatregelen te kunnen compenseren én onze capaciteit te kunnen verdubbelen.

Mascotte

Ook nieuw bij onze Stichting is een nieuwe mascotte. De mascotte is een grote knuffel waar kinderen vrolijk van worden. De mascotte brengt hun een lach op het gezicht en laat de kinderen zich speciaal voelen. Met deze mascotte dragen wij ook de Onky Donky thema’s uit: liefdevol, een hart voor kinderen, kinderen laten stralen.

Rhenen, 30 november 2020. Stichting Onky Donky heeft veel nieuws te vertellen. Fotograaf: Hans Hoekstra

Onze mascotte is, net als het dier in ons logo, een schildpad. Een schildpad staat met zijn schild voor bescherming en veiligheid. Dat bieden wij ook in het Onky Donky huis. De naam van de mascotte is Fonkel. Fonkel is de afkorting van fonkelen, wat synoniem staat voor stralen, schijnen, flikkeren, glanzen, sprankelen, twinkelen, glimmen, glinsteren en schitteren.

Fonkel heeft een hart voor kinderen en weet hoe het is om kwetsbaar te zijn, maar met zijn schild op zijn rug biedt hij bescherming. Fonkel is vrolijk, een beetje gek en ontzettend lief en een echte allemans vriend. Fonkel woont in het Onky Donky huis en zijn hoofddoel in het leven is kinderen te laten stralen op hun onvergetelijke Onky Donky dag.

Om de kinderen nog meer te laten stralen en hun een onvergetelijke beleving mee naar huis te geven, zal Fonkel tijdens de Onky Donky dagen samen met de kinderen een dansje doen op een speciaal voor hem geschreven lied, genaamd “Fonkel, jij bent mijn vriend”. Het lied is geschreven door Huug Duin en ingezongen door Kim-Lian van der Meij en Dani Apeldoorn. Het bijbehorende dansje werd door leerlingen van danschool Dansemiek gedemonstreerd.

Wat doet Stichting Onky Donky?

Bij Stichting Onky Donky begint alles bij het kind! Onky Donky zet zich in voor kinderen, van 3 t/m 12 jaar, die beperkt worden in het kind zijn. Denk hierbij aan kinderen met een problematische gezinssituatie, kinderen die langdurig ziek zijn, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, maar bijvoorbeeld ook kinderen die speciaal onderwijs volgen of onder de armoedegrens leven. En dat is uniek. Stichting Onky Donky richt zich niet op één beperking of ziekte. Bij ons is elk kind dat beperkt wordt in het kind zijn, om welke reden dan ook, welkom!

Een Onky Donky Dag
Dankzij donaties kunnen wij deze kinderen een onvergetelijke dag bezorgen waarbij alles om hen draait en zij kind mógen en kúnnen zijn! Wij noemen dit een Onky Donky dag. Tijdens een Onky Donky Dag worden kinderen, en hun gezin of begeleiders, behandeld als een ware VIP. Het Onky Donky Huis, gelegen in Ouwehands Dierenpark, is de gehele dag het vaste honk van de groep. En dat is een tweede unicum: een stichting met een huis voor kinderen in een dierenpark!

Het programma van een Onky Donky dag wordt altijd in overleg en op maat aangeboden. ’s Ochtends worden de kinderen hartelijk ontvangen door onze vrijwilligers met iets lekkers te eten en te drinken. Daarna wordt het dagprogramma doorgenomen en volgt er een activiteit in het huis, bijvoorbeeld koekjes bakken, knutselen, etc. Activiteiten waar kinderen nooit genoeg van krijgen. Na de ochtend activiteit vertrekken zij met een gids van Ouwehands Dierenpark het park in. De gids vertelt de kinderen alles over de dieren die ze zien en ze mogen met voorrang de shows in het park bezoeken.

Rond de middag wordt een heerlijke lunch geserveerd in het Onky Donky Huis en in de namiddag kunnen de kinderen rekenen op een middagsnack in het huis. De dag wordt afgesloten met blije en lachende gezichten. De kinderen gaan naar huis met een welverdiende diploma-uitreiking, een goodie-bag en onvergetelijke herinneringen.

Elk kind moet kind kunnen zijn, zorgeloos kunnen spelen en genieten. Onvergetelijke herinneringen maken. Je gezien en gehoord voelen. Dit kan in de veilige en liefdevolle omgeving van het Onky Donky huis.