Seizoensfinale van het Dutch Masters of Motocross op Kwintelooijen

Rhenen – In 2020 bestond de Motor en Automobiel Club Rhenen en Omgeving (MACRO) 75 jaar. Ter ere van dat heuglijke feit organiseert de MACRO aanstaande zaterdag de Dutch Masters of Motocross wat tevens de finalerace van het seizoen betekent. Er zal gestreden worden in de klasse 85cc, 125cc, 250cc en 500cc. In geen van de genoemde klassen is de titelstrijd al gestreden dus de spanning is om te snijden.

In de 500cc gaat het al sinds de eerste wedstrijd tussen Calvin Vlaanderen, Glenn Coldenhoff en Brian Bogers. Dit drietal weet steeds weer dicht bij elkaar te blijven. Momenteel is het Calvin Vlaanderen die aan de leiding gaat in het kampioenschap. Maar rustig achterover leunen kan hij zich absoluut niet veroorloven met Coldenhoff en Bogers op respectievelijk 10 en 11 punten achter hem. Het gat achter de nummers twee en drie naar achtervolgers als Sven van der Mierden, Adam Sterry en Stefan Ekerold is groot, maar niet geheel onoverbrugbaar. Je kunt het al aan je water voelen: deze manches worden aanstaande zaterdag absolute nagelbijters!

Wat betreft de 250cc mag het duidelijk zijn dat Rick Elzinga heer en meester is. Enkel Lucas Coenen zou roet in het eten kunnen gooien voor Elzinga. Coenen staat slechts met 24 punten verschil op de tweede plaats. Glen Meier zal zijn best moeten doen om de derde positie in het kampioenschap te verdedigen.

Janis Reisulis mag zich nog steeds leider noemen in het 125cc-kampioenschap. Zijn voorsprong van 36 punten op Mirco ten Kate is comfortabel, maar nog niet groot genoeg om op zijn lauweren te kunnen rusten. Daarachter zijn het Magnus Gregersen, Elias Auclair en ook Lotte van Drunen die nog een podiumklassering kunnen behalen als eindresultaat.

De 85cc sluit na een gedeeltelijk afzonderlijk verreden kalender weer aan bij de rest van de DMoMX-klassen in Rhenen. In dit kampioenschap is het Gyan Doensen die aan de leiding gaat met vlak achter hem Douwe van Mechgelen en Ian Ampoorter. Maar in principe zou de gehele top 7 nog kans maken op de titel. Daar kan dus echt nog van alles gebeuren!

Rhenen, 09 augustus 1998. Joël Smets wereldkampioen 500cc. Fotograaf: Peter Kuhl.

Kampioenschap
Eén keer eerder werd er op het circuit van de MARCO een heel belangrijk kampioenschap beslist en wel het wereldkampioenschap. Deze race werd verreden in 1998 en werd gewonnen door Joël Smets uit België. De Belg was heer en meester in dat seizoen en het was aan de MACRO om de kampioenschapsrace te organiseren.