Regionale oefening hulpdiensten

Elst – Woensdagavond werd op en bij de veerpont Elst-Ingen een grote en complexe hulpverleningsoefening gehouden. Hierbij waren diverse hulpverleners aanwezig, uiteraard diverse brandweerkorpsen, maar ook meerdere ambulance teams en politie.

Het scenario van de oefening was als volgt. Er stond een auto in de brand op de pont. Daarbij was ook een auto van de veerpont afgereden en nabij de veerstoep van Elst te water geraakt. Doordat de veerpont daar niet meer kon aanleggen, is deze teruggevaren naar de Ingense kant. Daar is de brand door de Betuwse brandweerkorpsen geblust. In de paniek van de brand was er ook nog een persoon van boord gesprongen. Deze werd gered door de boot van de Wageningse brandweer en op de Elster veerstoep aan de ambulance dienst overgedragen.

Ondertussen was het duikteam van het brandweerkorps van Wijk bij Duurstede gearriveerd en kon het zoeken naar de te water geraakte auto beginnen. Er werden 2 “slachtoffers” aangetroffen, 1 volwassene en 1 baby. Wat in het echt een absolute doodzonde is, is het fotograferen van slachtoffers en zeker bij een  reanimatie. En hoewel het hier een oefening betrof, werd het dusdanig serieus genomen, dat ik tijdens het opzetten van een kijkscherm aangesproken werd door een brandweerman op het maken van foto’s. En dat het opzetten van zo’n scherm tegenwoordig noodzakelijk is, bleek wel toen burgemeester Hans van der Pas demonstreerde hoe snel men tegenwoordig het mobieltje pakt om een foto te maken van een ongeval.

Nadat de slachtoffers uit de auto te water waren gered, werd nog een poging gedaan om met het hulpverleningsvoertuig van de brandweer Amerongen, de auto uit de rivier te krijgen. Hiertoe werd door een duiker eerst een kabel aan de auto bevestigd.