Reactie gemeente op uitspraak rechtszaak overlijden Salam

Rhenen – Vandaag heeft de rechter geoordeeld dat drie zwemleerkrachten schuldig zijn aan het verdrinken van Salam (9) in 2015. De twee leerkrachten van Salam’s school zijn vrijgesproken. We kunnen ons voorstellen dat de ouders van Salam op een andere uitspraak hadden gehoopt. Toch wensen we hen toe dat ze na deze uitspraak verder kunnen met hun verwerkingsproces.

Voor de school zal deze uitspraak een opluchting betekenen en voor het zwembad een klap. Emoties als verdriet, schaamte en woede zullen er bij alle betrokkenen zijn. Voor iedereen is de afgelopen periode zwaar geweest en ook de toekomst zal nooit meer hetzelfde zijn. We hebben als gemeente de rechtszaak van dichtbij gevolgd. Het mag duidelijk zijn dat niemand hier met opzet heeft gehandeld; het is voor alle betrokkenen intens verdrietig dat een les schoolzwemmen zo dramatisch is afgelopen.

Deze gebeurtenis heeft geraakt aan het veiligheidsgevoel van de samenleving. De aanbevelingen die tijdens de rechtszaak naar voren kwamen, hebben we goed gehoord. Afspraken moeten bij alle betrokkenen bekend zijn en worden nageleefd en niet alleen op papier bestaan. Deze boodschap blijven we uitdragen in onze contacten met allen die met kinderen werken.

“Het effect van deze gebeurtenis mag niet zijn dat we risico’s gaan mijden en angst laten overheersen” zegt burgemeester Hans van der Pas. “Wat belangrijk is, is dat kinderen zich moeten kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld te spelen en samen op pad te zijn. We moeten open en eerlijk met elkaar in gesprek blijven over risico’s die er altijd zijn. Juist deze tijd laat ons zien dat een risicoloze maatschappij niet bestaat.”