Nationale Militaire Dodenherdenking

Rhenen – Ondanks de regen was er weer veel belangstelling voor de dodenherdenking op de Grebbeberg. Bezoekers waren in groten getale op de herdenking af gekomen. Vanwege de veiligheid werden er maximaal 600 toeschouwers toegelaten tot de staplaatsen bij de gedenkzuil en klokkentoren. De overige belangstellenden konden de ceremonie op een groot scherm op de parkeerplaats volgen. In aanloop naar de 2 minuten stilte om 20:00 uur, werd een toespraak gehouden en droegen drie kinderen van groep 8 van de Cuneraschool gedichten voor. De 2 minuten stilte werd ingeluid met het spelen van de Last Post.

Namens de gemeente Rhenen werd de kranslegging door onder andere waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld en kinderburgemeester Rick van Laar gedaan. Zij werden vergezeld door een aantal schoolkinderen van de diverse scholen in Rhenen. Ook hoogwaardigheidsbekleders van diverse militaire eenheden legden een krans. Eén van die eenheden is het Eerste Duits/Nederlandse Legerkorps (1GNC). De situatie in Oekraïne maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat we samen met onze NAVO-partners optrekken. 1GNC is voor Nederland een belangrijk samenwerkingsverband waarin we militair nauw samenwerken met de Duitse collega’s. Dit jaar hebben twee kolonels (een Duitser en een Nederlander) namens het 1GNC samen een krans gelegd. Dit zijn de kolonels Helge Lammerschmidt en Ron Jongejeugd.

Onder de aanwezigen waren ook Prinses Margriet, professor Pieter van Vollenhoven, hun zoon Prins Pieter-Christiaan en Commissaris van de Koning in Utrecht Hans Oosters.

Na de kranslegging werd eerst door de genodigden een rondgang over de begraafplaats gemaakt en er was daarna gelegenheid voor eenieder om de begraafplaats te bezoeken.