Infoavond Elst over AZC en Flexwoningen
Elst – Donderdag waren de eerste informatiebijeenkomsten over de Versnelde Woonopgave in het Bestegoed in Elst. Voor de ingang stond een kraam van de actiegroep tegen de komst van het AZC, maar ook een kleine delegatie die juist vluchtelingen in Elst wil verwelkomen.
De drie verschillende sessies waren zeer goed bezocht. Het voltallige college van B&W en enkele raadsleden waren aanwezig en ook vele ambtenaren die bij de verschillende “marktkramen” tekst en uitleg konden geven over de 4 onderwerpen: hoe werkt de opvang, hoe gaat het AZC gebouw eruit zien, de flex-woningen en wat is de Rhenense aanpak.
In zijn introductiepraatje benadrukt burgemeester Géran Kaai dat het de plannen die hier worden voorgesteld, echt alleen nog maar plannen zijn. Er is nog geen besluit genomen en deze sessies zijn dan ook vooral bedoeld om te luisteren naar alle op- en aanmerkingen vanuit de bevolking. Van deze sessies wordt een verslag gemaakt en op de website gepubliceerd, en zal door de gemeenteraad meegewogen worden in hun besluitvorming.
Zoals viel te verwachten ging de meeste aandacht uit naar het plan van een AZC aan de rand van Elst op het landgoed Prattenburg, locatie Eikelkamp. Onderling en ook met de burgemeester en wethouders werden stevige, maar respectvolle gesprekken gevoerd. Op de aanwezige flip-overs werden vele opmerkingen en vragen genoteerd. Deze zijn grotendeels onder te verdelen in de volgende onderwerpen:
- Zorgen over de veiligheid & massaliteit!
- Waarom deze locatie, zijn er geen alternatieven? (bv. Mob complex)
- Verdelen over de kernen!
- Worden de 200 opvangplekken gebruikt als geldkraan voor de gemeente?
- Waarom wel flex-woningen in Rhenen en niet in Elst?
- Waarom duren diverse woningbouwplannen zo lang? (bv. Woudmees, Damkro, Dorpshuis)
Aanstaande maandag 27 januari zijn er weer 3 volgeboekte informatiesessies in het Huis van de Gemeente en vanwege de grote belangstelling zijn er op 5 februari nog 2 extra sessies in Elst toegevoegd. Op 11 februari kan er, op afspraak, ingesproken worden in de gemeenteraad. Een maand later staat de besluitvorming hierover op de agenda.