Gemeente Rhenen reageert op precariobrief Vitens

Rhenen – Op zaterdag 16 december hebben de inwoners van gemeente Rhenen een brief gekregen van Vitens. In deze brief wordt aangekondigd dat Vitens vanaf 1 januari 2018 de precariobelasting gaat doorberekenen aan haar klanten in de gemeente Rhenen. Ook de gemeente is onaangenaam verrast door deze doorberekening. Op de website van de gemeente Rhenen leggen zij hun standpunt uit.

Besluit en bezwaar
De gemeenteraad van Rhenen heeft in 2014 besloten om precariobelasting op te leggen aan Vitens. Precariobelasting is een belasting die de gemeente tot 2022 aan bedrijven kan opleggen voor het hebben van kabels en leidingen in gemeentegrond. Vitens was het niet met deze vordering eens en heeft een rechtszaak aangespannen. De rechter heeft in eerste instantie de gemeente gelijk gegeven. Vitens is in hoger beroep gegaan. Het wachten is op de behandeling van deze zaak. De gemeente Rhenen heeft daarom sinds 2015, lopende de gerechtelijke procedure, Vitens uitstel van betaling gegeven.

De gemeente Rhenen vindt het erg jammer dat Vitens alvast op de uitspraak van de rechter vooruitloopt en de opgelegde precariobelasting vanaf 2015 nu al gaat doorberekenen aan onze inwoners.

Compensatie
Mocht de rechter de gemeente Rhenen in het gelijk stellen, dan verhaalt Vitens de precariobelasting bij haar klanten in Rhenen. De gemeenteraad van Rhenen heeft nog geen beslissing genomen over eventuele compensatie aan onze inwoners. Mocht de rechter besluiten dat gemeenten geen precario mogen vragen, dan is de eerder opgelegde aanslag onterecht en geldt de doorberekening van Vitens ook niet meer.

Bekend
Dat Vitens de precariobelasting door zou berekenen komt niet geheel als verrassing. De gemeenteraad wist in 2014 al dat Vitens de kosten van de precariobelasting rechtstreeks door zou berekenen aan de afnemers. De totale belastinginkomsten (kabeltaks) voor de gemeente Rhenen werden destijds beraamd op een slordige €1.350.000,00.

2 gedachten over “Gemeente Rhenen reageert op precariobrief Vitens

 • 19/12/2017 om 13:33
  Permalink

  De gemeente wist dus al in 2014, dat zou gaan gebeuren.
  De hoop is nu dat als de rechter Vitens in gelijk stelt, dat we deze belastinggelden ook weer terugkrijgen, met rente!

 • 20/12/2017 om 07:44
  Permalink

  Toch wel vreemd dat wij de gemeente en nutsbedrijven toegang tot leidingen moeten geven die op onze grond lopen. Gemeentebelasting moeten betalen over diezelfde grond, en nu ook nog belast worden omdat de leidingen in deze grond liggen. Aan wie kan ik de huur bereken voor de kabels die onder mijn huis liggen?

Reacties zijn gesloten.