Dit was het nieuws, op 29 april 2012

Rhenen – In de beginmaanden van 2012 was Rhenen in de ban van het bezoek van ‘Koningin Beatrix’. Maanden van voorbereiding gingen aan het bezoek vooraf. Draaiboeken werden gemaakt, planningen werden diverse keren herzien en de omgeving werd voortijdig in de gaten gehouden met automatische nummerplaat herkenningscamera’s (ANPR). Niets werd aan het toeval overgelaten. Ondertussen protesteerde de Rhenense horeca en de marktmeester tegen de opgelegde beperkingen.

Hermetisch afgesloten
Rhenen ging op slot. In alle vroegte werd een veiligheidszone rondom het centrum ingesteld waar niemand meer met de auto in mocht. De logistieke markt-operatie liep daarmee een deuk op want hoe moest de Rhenense Oranjemarkt, die regionale bekendheid geniet, nu opgebouwd worden? De markt die al niet in het centrum gehouden mocht worden maar op de Herenstraat buiten het centrum, mocht pas gevuld worden na 13:00 uur, toen ‘Koningin Beatrix’ al een uur naar Veenendaal vertrokken was. Er mocht tijdens de rondgang van de koningin geen auto meer in het centrum aanwezig zijn.

Rhenen, 30 april 2012. Koninginnedag 2012. Fotograaf: Peter Kuhl.

Rhenen, 30 april 2012. Koninginnedag 2012. Fotograaf: Peter Kuhl.Programma

Het programma voor het koninklijk gevolg begon bij de Rijn. ‘Prins Willem Alexander’ werd uitgenodigd om met een wedstrijdje “WC-pot gooien” mee te doen, een spelletje dat hem nog lang zou achtervolgen. Achtereenvolgens trekt de koninklijke stoet vergezeld van burgemeester Joost van Oostrum en een aantal leden van de Oranjestichting zigzaggend door het centrum van Rhenen waar alle Rhenense verenigingen zich presenteren. De rondgang eindigde bij de “Westpoort” waar iedereen in de bus stapte om naar Veenendaal te vertrekken.

Rhenen, 30 april 2012. Koninginnedag 2012. Fotograaf: Peter Kuhl.

Generale repetitie
Voorafgaande aan de grote dag stond het centrum van Rhenen in het teken van de generale repetitie. De repetitie kon natuurlijk niet zonder een ‘koningin’ en zo werd deze rol vertolkt door Riet van der Wielen. Riet ging helemaal op in haar rol, sommigen beweren dat de rondgang van Riet op 29 april leuker was dan die van de echte koningin op 30 april. Het was voor iedereen een goede test om te zien of alles naar plan zou verlopen. Alles werd bekeken, van looproute, attracties, demonstratie, persvakken en vluchtroutes.

“Het staat me nog bij als de dag van gisteren”, zo zegt Riet van der Wielen. “Niemand had erop gerekend dat het ook bij de generale repetitie al zo druk zou zijn. De reacties waren overweldigend. Voor mij was het een hele eer om te doen”, zo vervolgt Riet. “Natuurlijk was het de generale repetitie voor burgemeester Joost van Oostrum die zijn verhaaltje over Rhenen moest oefenen maar stiekem voelde het voor mij als een cadeautje dat ik de rol van koningin mocht vertolken”, aldus Riet van der Wielen.

Joost van Oostrum
“De generale repetitie was bijna net zo leuk als de echte dag. Een deel van deelnemers was uiteraard niet aanwezig om dat het op zondag was. Toch gaf de generale repetitie een heel trots gevoel omdat ik samen met Riet echt alle tijd had om de route door te lopen”, zo zegt oud-burgemeester van Rhenen Joost van Oostrum. “Het weer was goed, een prettige sfeer in de stad en iedereen ontspannen omdat we met elkaar waren en de “spanning” van de volgende dag er niet was. Leuk om de laatste puntjes op de i te zetten nadat we de dag er voor met zo veel vrijwilligers heel hard hadden gewerkt om alles af te krijgen”, zo laat Van Oostrum weten.