Dit was het nieuws, op 28 januari 2015

Rhenen – Op 28 januari 2015 werd Hans van der Pas geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Rhenen. Hij trad in de voetsporen van zijn voorgangers; Lodewijk Bosch van Rosenthal (1947 – 1972), Thomas Bijleveld (1972 – 1980), Jaap Schoonderbeek (1980 – 1991), Henk Top (1991 – 2002), Frits Naafs (2002 – 2007) en Joost van Oostrum (2007 – 2014). Onder toeziend oog van de gemeenteraad werd hij door de commissaris van de Koning, Dhr. Willibrord van Beek, beëdigd.

Rhenen, 28 januari 2015. Installatie burgemeester Van der Pas. Fotograaf: Peter Kuhl.

Mevrouw Ineke Holierook overhandigde de nieuwe burgemeester zijn voorzittershamer.

Rhenen, 28 januari 2015. Installatie burgemeester Van der Pas. Fotograaf: Peter Kuhl.

Uit handen van Loco-burgemeester Simone Veldboer ontving Van der Pas zijn ambtsketen.

Rhenen, 28 januari 2015. Installatie burgemeester Van der Pas. Fotograaf: Peter Kuhl.

Eerst plaatsvervangend burgemeester
In juni 2014 verliet burgemeester Joost van Oostrum de gemeente Rhenen voor zijn nieuwe uitdaging in de gemeente Berkelland. Daarmee was de functie van burgemeester van de gemeente Rhenen vacant. Vanaf 4 juli 2014 werd drs. J.A. (Hans) van der Pas aangesteld als plaatsvervangend burgermeester. De heer Van der Pas was voor zijn aanstelling wethouder in de gemeente Bernheze. Daarvoor was hij werkzaam als manager en adviseur bij diverse woningcorporaties en adviesbureaus. De heer Van der Pas was toen al ruim twintig jaar actief in de lokale politiek. Hij is lid van de PvdA.

In een exclusief interview blikken we terug op een aantal hoogte- en diepte-punten uit de afgelopen termijn en kijken we vooruit naar de toekomst.

Receptie
Ter gelegenheid van de aanstelling van burgemeester Van der Pas werden de inwoners van Rhenen in de gelegenheid gesteld om hem, zijn vrouw Marja en zijn beide dochters persoonlijk de hand te schudden. Aan de oproep aan de bevolking van Rhenen werd massaal gehoor gegeven en de hal van het gemeentehuis stroomde vol met belangstellenden. “De receptie voelde als een warme deken”, liet Van de Pas destijds weten. Voor iemand die “verbinden” hoog in het vaandel heeft staan, was de receptie een superstart van zijn carrière als burgemeester. Enkele honderden inwoners, bijna alle verenigingen en instanties bezochten de receptie om de nieuwe burgemeester te begroeten

Tumultueuze start als burgemeester
Dat burgemeester zijn meer is dan vergaderen, lintjes knippen en handjes schudden werd burgemeester Van der Pas al snel duidelijk. Burgemeester Van der Pas maakte een heftige start van zijn carrière mee.


Brand Tollekamp

Slechts enkele weken na zijn installatie werd Rhenen opgeschrikt door een grote brand in een aanleunwoning van de Tollekamp. Bij die brand is een oud gemeentesecretaris Wim Hofland om het leven gekomen. “Dit soort aangelegenheden gaan je niet in de koude kleren zitten”, zo zegt Van der Pas. “Na deze tragische gebeurtenis heb ik nog geregeld contact gehad met de familie van de overledene”.

Rhenen, 21 september 2015. Inzet traumahelicopter bij sportcentrum ’t Gastland in Rhenen. Fotograaf: Hans Hoekstra

Verdrinking Salam
Op 21 september 2015 keek burgemeester Van der Pas uit het raam van zijn kamer in het gemeentehuis en zag een traumahelikopter langzaam voorbij komen in de richting van Het Gastland. Een onderbuikgevoel zei hem dat het een lange dag zou worden. In het Gastland was even daarvoor het lichaam van de Syrische Salam uit het water gehaald. Alle hulp kwam voor het meisje te laat. Een tragedie die zijn weerga niet kent. Van der Pas heeft na het ongeval nauw contact gehouden met de familie van Salam die op dat moment pas net per bootje Syrië was ontvlucht. “De familie was ontroostbaar, en dat is begrijpelijk”, zo vertelt Van de Pas. “Als je een barre boottocht weet te overleven en verdrinkt in een zwembad waar je leert zwemmen, is dat moeilijk te bevatten”.

Maar ook de nasleep maakt nog forse indruk op burgemeester Van der Pas. In zijn ogen is er een ware heksenjacht ontstaan met als doel om een schuldige aan te wijzen voor het ongelukkige overlijden van Salam. Medewerkers van het zwembad en de betreffende school werden beschuldigd van grove nalatigheid. Iets wat burgemeester Van der Pas maar moeilijk kan verkroppen. De leraren van de basisschool en de zweminstructeurs van het Gastland zijn door alle gebeurtenissen al meer dan genoeg gestraft en moeten de dood van Salam voor de rest van hun leven met zich mee dragen. Sommigen van hen zijn met hun werk gestopt. Iedere straf of vervolging is in zijn ogen te veel geweest want Salam komt er niet meer mee terug.

Leuke dingen!
Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel. Burgemeester Van der Pas opende in juli 2015 zijn eerste Rijnweek als officiële burgemeester. Hij kijkt vooral terug naar zijn opening 2014 als waarnemend burgemeester. Een beetje onwennig had hij zich bij de VIP-tent gemeld, niet wetende wat hij zou meemaken. Hij was heel erg onder de indruk van hetgeen er door de organisatie van de Rijnweek was neergezet.

Ietwat onwennig betrad hij samen met Henk Knoppert en Joost van Oostrum het podium om de Rijnweek te openen. Hij voelde zich gesteund door de eerste artiest Guus Meeuwis die samen met de burgemeester het Brabantse bloed in zich heeft. De jaren erna is de burgemeester nog steeds weer onder de indruk van de Rijnweek.

Rhenen, 13 mei 2017. Candia’66 behaalt fel begeerde kampioenschap. Fotograaf: Peter Kuhl.

Voetbal
Voetbal hoort bij iedere gemeente. Maar dat nu uitgerekend zijn gemeente 4 voetbalverenigingen herbergde had Van der Pas niet verwacht. Hij kijkt terug op het kampioenschap van Candia’66 in mei 2017. De feestvreugde was overweldigend.

Schiphol, 12 april 2017. Aankomst panda’s op Schiphol. Fotograaf: Peter Kuhl.

Wu Wen en Xing Ya
Dat Rhenen wereldnieuws werd zat er wel een klein beetje aan te komen. Na een lobby van ruim 15 jaar waren de panda’s terug in Nederland en wel in Ouwehands Dierenpark. De aanloop naar de komst van het “echtpaar” ging niet zonder slag of stoot. Er moest veel geregeld worden zoals het onderkomen van de panda’s. Ook de verkeersstromen vroegen om veel aandacht in verband met de vrees dat er ernstige verkeersoverlast zou zijn. Al met al verliep alles vrij eenvoudig en stond er niets de komst van Wu Wen en Xing Ya nog in de weg.

Toekomst
Nu anno 2021 kijkt burgemeester Van der Pas vooruit naar wat komen gaat. Een toekomst die vooral door Corona getekend zal gaan worden. Alles valt of staat op wat we in de toekomst weer wel kunnen en wat er nog even niet kan. Maar van stilstand wil de burgemeester nog niets weten. We hebben als “Rhenen” meer dan genoeg te bieden op het vlak van ‘Recreatie en Toerisme’ en daar liggen al heel wat plannen voor op de schap. Zo gaat er van alles gebeuren op en rond Kwintelooijen. De Oude Veense Grintweg gaat op de schop om sluipverkeer te ontmoedigen en er komt horeca in het natuurgebied. Ook zijn er plannen om de passantenhaven een facelift te geven. Maar ook hele simpele dingen komen aan bod. Wat te denken van betere bebording in Rhenen. Toeristen missen nog teveel van al het moois dat Rhenen te bieden heeft, simpelweg omdat er geen bordje staat dat hen de weg er naartoe verwijst.

Verkiezingen
In maart van 2021 staan de landelijke verkiezingen weer op het programma. Verkiezingen die een ware uitdaging worden omdat deze over meerdere dagen verspreid worden. Ook de verkiezingen komen er dus anders uit te zien dan normaal. Een grootschalige bijeenkomst in de hal van het “Huis van de Gemeente” zal er dit jaar niet in zitten.

Natuurlijk gaat het gewone leven ook door. Ook burgemeester Van der Pas hoopt dat de genomen maatregelen om het Corona-virus de kop in te drukken, inclusief de vaccinatie, afdoende zullen zijn zodat we ons leven weer op een normale manier kunnen leven.

Installatie
Ook voor zijn 2e termijn zal burgemeester Van der Pas geïnstalleerd moeten worden. Op 3 februari 2021 zal dit plaats vinden, maar hoe dit zal verlopen is nog niet bekend.