Dit was het nieuws, 6 januari 2003

Rhenen – Niet voor het eerst ging Rhenen in 2003 gebukt onder de hoge waterstand van de Rijn. Het water stond hoog tegen de winterdijk. Veerponten van Opheusden en Ingen werden uit de vaart genomen en dat zorgde voor extra verkeer over de Rijnbrug.

1995
In januari 1995 ging een groot deel van Nederland gebukt onder de grote dreiging van wateroverlast. 31 januari 1995 riep toenmalig commissaris van de koningin van de provincie Gelderland, Jan Terlouw, de evacuatie af van de hele Betuwe. Een lang lint van auto’s trok in Rhenen over de Rijnbrug met daarin hele families die onderweg waren naar een onderdak.

Ook in Rhenen moesten enkele bewoners hun huis uit. Het lage deel van de Rijnstraat en de Zuidwal werd volledig geëvacueerd. Bewoners moest hals over kop hun huizen verlaten toen de dijk aan de Buitenomme dreigde te bezwijken onder de waterdruk.

Maatregelen
Ruimte voor de rivieren en dijkverzwaringen hebben er voor gezorgd dat de dreiging van ernstige wateroverlast tot het verleden behoren. Gebleken is dat wanneer de Grebbedijk tussen Wageningen en de Grebbeberg door zou breken, het water tot aan Amersfoort zou reiken. Zo ver zal het waarschijnlijk niet meer komen, al is met de nieuwe ontwikkelingen en de stijging van de zeespiegel de dijk tussen Rhenen en Wageningen al haast weer te laag.

Winterpret
Het achtergebleven water in de uiterwaarden levert wel weer een klein voordeel op. Het ondiepe water bevriest snel en schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De foto’s van Hans Hoekstra zijn genomen 6 dagen nadat de Rijn in januari 2003 zijn hoogste punt heeft bereikt.

De jaren hierna
Ook in 2011 stond het waterpeil weer erg hoog in de Rijn, gelukkig niet niet meer zo hoog als de jaren ervoor. En juist een jaar later stond de Rijn op een extreem lage waterstand toen de stuwen bij o.a. Driel en Amerongen opengezet waren om schade door ijsvorming te voorkomen.