Vissen doen we op 15 meter afstand….

Laat op de diverse voetbalvelden in de regio, en zelfs ver daarbuiten, de naam Leo Lieuwen vallen en het eerste wat er wordt geroepen, “dat was die aanvaller van Candia’66 die vanwege zijn harde schot ‘Der Bomber’ werd genoemd”! Leo was een zoon van een Rhenense horlogemaker. Een zaak die zijn vader leidde op de Nieuwe Veenendaalseweg, waar nu Cees Roseboom jr Tweewieler is gevestigd. In het shirt van Candia’66 maakte hij vele seizoenen deel uit van het eerste Rhenense elftal.

Rhenen – De bal raakt Leo (69) al geruime tijd niet meer aan. Wat hij nu met de nodige gretigheid pakt is de vishengel. Hij is zowel lid van de Rhenense vishengelsportvereniging De Voorn, alsmede ook Van de Rietvoorn in Veenendaal en van de visvereniging Zeewolde. ‘’Bij de Voorn ben ik bijna 4 jaar lid en in Veenendaal en Zeewolde sta ik inmiddels 2 jaar als lid ingeschreven. Na mijn actieve voetbalperiode, die bij Candia’66 begon, waarin ik vele seizoen in het eerste elftal speelde, ben ik richting vv Renswoude gegaan. Daar droeg ik 4 seizoenen het shirt van het eerste elftal. Vervolgens verkaste ik naar De Merino’s in Veenendaal. Bij deze club maakte ik 3 seizoenen deel uit van de hoofdmacht, trapte bij deze club vervolgens in lagere elftallen tegen een bal en was vervolgens acht seizoenen lang verantwoordelijk voor het technisch beleid bij deze club.’’

Vissen
De oud huisschilder, die het vak maar liefst bijna 50 jaar uitoefende, begon zijn loopbaan bij schildersbedrijf Mol in Rhenen. Koos vervolgens voor Van Elst in Veenendaal en zijn laatste werkgever werd Prins Schilderwerken, waar hij zich opwerkte tot uitvoerder. Leo was er, na zijn werkzame leven er de man niet naar om thuis knopen te gaan zitten tellen. Meldde zich als lid van de Rhenense hengspelsportvereniging De Voorn. ‘’Een pracht van een vereniging. Een club waar ik vaak met bekenden van vroeger langs de waterkant zit. Ik ben niet een fanatieke wedstrijdvisser, maar zo nu en dan een prijsje pakken is toch wel leuk’’, aldus Leo. Binnen de Voorn maakt hij zich ook verdienstelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. De Voorn houdt regelmatig wedstrijden langs het Valleikanaal (de Grift) voor de bewoners van Zideris. ‘’Dit doe ik graag. Het geeft zo’n goed gevoel om die mensen actief de dobber in het water te zien gooien. En dan de beleving als er een vis op het droge wordt gehaald. Daar geniet ik zo intens van’’, zo zegt Lieuwen. Leden van de Voorn hebben in het beoefenen van hun sport niet zoveel hinder van het coronavirus. Daarover zegt Lieuwen: ‘’We vissen immers altijd op 15 afstand van elkaar. Na het vissen terug in het clubhuis houden we ook de gewenste afstand aan, maar het mag zo langzamerhand wel weer gewoon worden”.

Foto: Eigen foto