Uit de oude doos (8)

‘De tanks’ voetballende tweeling bij Candia’66

Rhenen – Vrouwenvoetbal, al decennia lang trappen vrouwen met veel enthousiasme tegen de bal. Vrouwenvoetbal is al lang niet meer weg te denken op de gras- en kunstgras- velden in Nederland en ook internationaal geniet het Nederlandse vrouwenvoetbal een goede naam. Nagenoeg elke vereniging telt wel een vrouwen- of meisjesteam want ook meisjes tonen steeds meer belangstelling voor deze sportaard.

In de  gemeente Rhenen wordt er ook door vrouwen en meisjes het edele voetbalspel gespeeld. Helaas hebben de Elsterse clubs, Oranje Wit en vv Musketiers geen voetballende meiden meer. Ook op sportpark De Meent in Achterberg, bij VVA, geen wapperende vlechten in een vrouwen- of meisjesteam. In een van de jongensteams bij VVA Achterberg spelen wel wat meisjes.

Candia’66
De Rhenense voetbalclub Candia’66 is rijk aan voetballende vrouwen en meisjes. Enthousiaste speelsters, met dito leiders en trainers. Het vrouwenvoetbal floreert bij de vereniging op Grebbeberg. Er wordt door een aantal teams op een vrij hoog niveau gespeeld, wellicht zitten daar in de toekomst nog Oranje speelsters tussen.

‘De tanks’
We moeten zeker 20 jaar terug toen voor het eerst bij de Rhenense voetbalvereniging Candia’66 vrouwen zich aan de voetbal waagden. Op bijgaande foto staan de speelsters die destijds de eer van de club hooghielden, vrouwen die niet voor een kleintje vervaard waren en die, toen het voetbalspel nog op gras werd gespeeld, niet bang waren om met een smerig tenue van het veld te stappen. Vrouwen die hun ‘mannetje’ stonden en als het nodig was ook niet vies waren van een portie ‘bikkelen’, zoals de tweeling Mieneke en Lieneke van Eijk die als bijnaam ‘de tanks’ kreeg. Dat zijn op bijgaande foto de zittende robuuste meiden met  staarten. Met z’n tweeën waren ze goed voor een bijna niet te passeren verdediging. Mina Nouris, staand linksboven, was ook niet bang uitgevallen en Ineke de Bruijn, vierde vanaf links staand, schuwde de duels ook niet. Aanvoerster Evers was een van de speelsters die zeer technisch was en over een goed spelinzicht beschikte. Wie weet de namen van de overige speelsters die op deze foto staan? Het eerste voetballende vrouwenteam dat de gemeente Rhenen kende.

Foto: Archief Henk Jansen.