Uit de oude doos (7)

‘De broeken stonden strak van de stijfsel’

Rhenen – “Het was een fiks karwei om de benen in de broek van het muziekuniform te krijgen. Die stonden immers strak van de stijfsel. De kleding werd wel door de leden zelf gewassen, maar er bestonden strikte wasvoorschriften voor. We moesten er tijdens onze optredens, zowel op straat als binnen immers smetteloos wit uitzien”.

Bovenstaande woorden zijn van Frans Weusthof (75), de Rhenenaar die maar liefst 56 jaar lid was van der Rhenense mondharmonicavereniging ‘Kunst en Vriendschap’ en daarnaast ook nog eens 40 jaar figuurlijk de voorzittershamer hanteerde. In 2008 zou ‘Kunst en Vriendschap’ het heuglijke feit vieren dat het 80 jaar bestond. Een jaar eerder hield de vereniging op te bestaan. “Het ledental was zo ver teruggelopen dat we besloten te stoppen. Dat heeft mij als voorzitter en tal van anderen, leden van het eerste uur, veel moeite gekost. Maar het kon niet anders. De herinneringen aan veel mooie muzikale jaren, met optredens in eigen land en zelfs in Duitsland beklijven”, zegt Frans Weusthof.

Broodje
Het ‘broodje’, zoals wijlen de bekende Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans zijn muziekinstrument noemde, heeft Frans, een geboren en getogen Rhenenaar, al jaren niet meer aangeraakt. Het instrument dat hij in een doek heeft gewikkeld heeft hij ergens boven liggen maar Frans wil de Hohner mondharmonica, die uit drie delen bestaat, te weten de toonsoorten C, G en F, voor de foto nog wel een keer aan de mond zetten. Frans: “De Hohner is van Duits fabricaat. Voor een goede mondharmonica werd 100 gulden betaald. De leden van de vereniging bezaten twee instrumenten. Een die tijdens de repetities werd gebruikt en een voor de muzikale uitvoeringen op straat of optredens bij concoursen. En over concoursen gesproken, daaraan hebben vaak meegedaan. Tijdens een van die KNF-concoursen wisten we zelfs te promoveren naar de 2e Divisie. We hadden een korps van ongeveer 70 leden. Het grootste deel van het ledenbestand uit Rhenense ingezetenen, maar er waren ook leden uit Renkum bij. Dat waren voormalige leden van ‘Excelsior’ die uit onvrede over de Renkumse vereniging zich bij onze vereniging aanmelden. Naast de mondharmonicaspelers hadden we ook een drum-band, lyra- en tamboerkorps, een majorettengroep en een 6-tal leden die de trompet bespeelden. Wat die majoretten groep betreft zie ik mijn vrouw nog tot diep in de nacht de kleding voor de meisjes maken die de volgende dag gedragen moest worden. Hele families waren lid van de vereniging”.

Zwerven
‘Kunst Vriendschap’ kende jarenlang een zwervend bestaan wat betreft het houden van de muziekrepetities. Daarover Frans van Weusthof: “We maakten gebruik van een achterzaaltje bij restaurant de ‘Koning van Denemarken’, vonden onderdak bij hotel ‘La Heij’ aan de Frederik van de Paltshof, waar later een Albert Heijn filiaal werd geopend en nu de Bruna gevestigd is. We repeteerden vervolgens in het Irene-gebouw in het K.E. Plantsoen en kwamen vervolgens terecht in ’t Trefpunt aan de Eikenlaan. De repetities werden geleid door een instructeur, die afkomstig was uit Arnhem”. Frans nam het voorzitterschap van de vereniging over van Dick Lodder. Drijvende krachten binnen de vereniging waren volgens Frans Jan van Soest en Leen Lodder. “Leen haalde elke zaterdag een dubbeltje op bij de leden. Dat dubbeltje was bestemd voor het uniformfonds. Hij maakte er een dagtaak van. Tot ’s avonds laat bleef hij plakken. We hebben als vereniging prachtige jaren gehad. Het was één grote muzikale familie. De tijden veranderen echter. We kregen te maken met leegloop en moesten er noodgedwongen de stekker uithalen. Over een dissonant gesproken. Het viel me zwaar om samen met andere bestuursleden te beslissen dat we moesten stoppen. Nogmaals, de mooie herinneringen blijven”, aldus Frans.

Marinier
Frans ging naar de openbare school aan de Nieuwe Veenendaalseweg. Een vervolgopleiding aan de mavo zat er voor hem echter niet in. ‘’Het werd werken. Ik heb verschillende werkkringen gehad waaronder die van melkboer bij Bep Spies, destijds gevestigd aan de Herenstraat. Ben chauffeur geweest en werkte bij IW4. Ook bij Van Boordt en eenmaal gepensioneerd heb ik nog 10 jaar als parkeerwachter bij Ouwehands Dierenpark gewerkt”. Zijn 2-jarige dienstplicht vervulde Frans als marinier in Den Helder waar hij voer op de Michiel de Ruyter. Een periode waar hij ook graag aan terugdenk.

Voetbal
Naast een bevlogen muzikant stond Frans ook sportief zijn mannetje: “Bij Oranje Wit in Elst ben ik met voetballen begonnen. Kwam later als speler van Candia’66 uit in het veteranenelftal. Ik speelde onder meer samen met Ries Jansen, Aart Vijge, Ap van Mierlo, Wim Verwoert en Hennie Boelhouwer. Na tot twee keer toe een hartinfarct te hebben gehad, ben ik als actief speler met de voetbal gestopt en werd leider van het veteranenelftal en heb samen met Jan van Soest nog wel aan jeugdbegeleiding bij de Rhenense voetbalclub gedaan”.

Foto: Henk Jansen.