Uit de oude doos (4)

‘Jan was de jongste biljarter’

Rhenen – Het café aan de Van Deventerstraat in Rhenen is inmiddels al jaren bekend onder de naam H.P., in de Rhenense volksmond HP van Noort genoemd. In de jaren ’70 was het bij cafégangers bekend als ‘Het Centrum’(H.P. van Noort. Waar Henk van Noort destijds de uitbater van was. Hij werd in zijn werkzaamheden bijgestaan door zijn moeder Mien (bij de vaste klanten ook bekend als ‘Mien de fluit’). H.P. wordt inmiddels al jaren gerund door Ronald van Noort, zoon van wijlen Henk van Noort.

Het café puilde in de jaren ’60,’70 en ’80 op donderdagen uit. De dag dat de weekmarkt op de Frederik van de Paltshof werd gehouden. Voor aanvang van de markt en na het sluiten van de markt nuttigde menige marktman er een neut. Naast het café werd door Rijk van Laar (Rijk Pils) de fietsenstalling beheerd van mensen die met een gulden(s) op zak, want was het motto destijds niet ‘op de markt is uw gulden een daalder waard’, hun inkopen op de markt deden. Nog een gezellige markt destijds. Een grondige renovatie van de plek jaren later zorgde ervoor dat de markt een fiks stuk kleiner werd, waardoor minder kramen konden worden geplaatst.

Biljartvereniging
Terug naar het café aan de Van Deventerstraat. Er was sprake van een vaste klantenkring. Een deel daarvan bestond uit leden van de biljartvereniging. Een vereniging die de naam ‘Biljart Vereniging Rhenen’(BVR) had.  De vereniging kwam in competitieverband uit in de afdeling ‘Wageningen en Omstreken’, gelieerd aan de Nederlands Biljartbond. Mannen als Giel Opperman, Henk van Noort, Gerard Pluigers en Jan Lieuwen hanteerden de ‘keuen’ alsof ze er in hun wieg mee grootgebracht waren. Dat was wellicht wat Jan Lieuwen betreft zeker wel het geval. Met zijn 15 jaar was hij de jongst spelende biljarter in genoemde bond. Jan Lieuwen (inmiddels 73 jaar oud)  was een van de zonen van Leendert Lieuwen. Zijn vader die aan de Nieuwe Veenendaalseweg een horlogezaak had. Jan beoefende maar liefst 32 jaar het biljartspel. Was van ’62 tot ’94 lid van de BVR. In ’62 speelde hij nog met Evert van Setten, bijgenaamd ‘de sex’, Joppie van Dijk (Kruggetje) en Karel Lelieveld, ook bekend als ‘de foene’. Speelde vervolgens in de jaren ’70, ‘80’en ’90 nog met Gard Pest, Rijk van Laar (Rijk Pils), Toon van der Linden en Lowie van Beek. Met Gerard Pluigers speelde Jan 20 jaar samen. Op de bovenste foto probeert Giel Opperman op het biljart in café ‘Het Centrum’ een carambole te maken. Daarbij wordt hij vanaf links gadegeslagen door Oldert van Walseum, Paul Wolve, Jan Lieuwen en Appie van Doyenweerd. Op de onderste foto staan vanaf links: Giel Opperman, Anton Wennekes jr, een groot biljarttalent, die te vroeg overleed, Cees van de Linden, Anton Wennekes sr, Jan Lieuwen, Appie Doyeweerd, Henk van Noort en Gerard Pluigers.

Vissen
In plaats van een biljartstok nam Jan Lieuwen vervolgens andere stokken in de hand. Eerst een midgetgolfclub, als lid van ‘De Grebbe’. Vervolgens werd het een veel langere stok, een vishengel om precies te zijn. Hij is al jaren lid van de Rhenense hengelsportvereniging ‘De Voorn’. Is een uitmuntend visser. Nog steeds gooit hij de dobber in het water. Behalve als visser maakt hij zich ook al jaren op een andere wijze verdienstelijk voor de visclub. Waar hulp is nodig, zoals het opknappen van tal van karweitjes, en het schoonhouden van het clubhuis en de omgeving van het honk, Jan is geen klus teveel. En over opruimen gesproken, hij is ook lid van ‘Zaap’ (Zwerf Afval Adoptie Plan). Bijna dagelijks trekt hij er met de prikstok, in een bepaald deel van Rhenen, op uit om zwerfvuil op te rapen. Jan Lieuwen is een doener, die geen opdracht teveel is.

Foto’s: Archief Jan Lieuwen.