Uit de oude doos (13)

Jan Ophof, ‘de zingende cowboy’

Rhenen – De familie Ophof uit Rhenen was niet alleen bekend om haar muzikale prestaties, maar ook in de voetbalsport wisten de mannelijke leden hun mannetje te staan, wat heet! Vooral Edo jr. die begon als pupillenvoetballer bij Candia’66, bracht hij tenslotte tot speler van Ajax en het Nederlands Elftal. Jan Ophof, oom van Edo jr., was een ras-artiest en genoot in zijn geboortestad Rhenen grote bekendheid als ‘de zingende cowboy’. Uit zijn gitaar wist hij prachtige akkoorden te halen en zijn heldere en meeslepende stem herinnert zich nog menige oudere inwoner van Rhenen.

Jan Ophof liet zijn gitaarspel en stem menige keer horen in het Rhenense centrum waarbij ook de zusters van Jan muzikaal een duit in het zakje deden. De Rhenense bevolking genoot in de jaren ’70 en ’80 van de optredens die in de buitenlucht werden gegeven. Amusement dat veel inwoners naar het Rhenense centrum lokten waar naast Jan Ophof ook het Rhenense ‘Hotza Trio’ voor een vrolijke noot zorgde, werd er spektakel getoond tijdens een steile wandrace. Daarnaast liep Rhenen ook uit als op de markt, voor het oude gemeentehuis, een groot bioscoopscherm werd opgehangen en waar met veel hilariteit genoten werd van de acteur George Formby, die een komische hoofdrol vertolkte in de film ‘It’s in the Air’. Amusement genoeg destijds in de Grebbestad. Voor de feestelijkheden en evenementen die in het Rhenense centrum, of op andere locaties werden georganiseerd, werd rond gegaan door een geluidswagen. De stem van onder meer Hans de Jong galmde dan door de straten.

Postbode
Op bijgaande foto met de postbodes staat Jan Ophof in het midden. Naast ‘De zingende Cowboy’ staat wijlen postbode Gijs Baardman en links wijlen Bart Landman, ook destijds werkzaam als postbode in de gemeente Rhenen. Jan Ophof emigreerde tenslotte naar Amerika maar keerde zo nu en dan terug in zijn geboortestad. Een bekend figuur in Rhenen was ook wijlen Gijs Baardman. Na een ziekbed overleed de destijds in Achterberg wonende postbode op 79-jarige leeftijd. Meer dan 40 jaar bracht hij de post rond en onderging daarvoor een huldiging. Gijs Baardman was ook sportief en trapte bij Sportclub Rhenus tegen de bal. Hij maakte later deel uit van een zaalvoetbalteam, waarin ook een aantal  schoolmeesters speelde, dat elke vrijdag in sporthal ’t Gastland onderlinge wedstrijden speelden. Gijs was ook een trouwe VVA Achterberg fan. Ook beoefende Gijs de volleybalsport. (zie foto: Gijs uiterst rechts zittend).

 

Zingende stoffeerder
Postbode Bart Landman, veel te vroeg overleden, stond en staat bij ouderen in Rhenen nog steeds bekend als de zingende stoffeerder. Dit vak oefende hij uit bij meubelfabriek Koekoek in Rhenen. Zijn favoriete lied was ‘O, wat een hitte’, waarmee hij zijn collega stoffeerders soms tot waanzin dreef. Hij ruilde het vak van stoffeerder in voor dat van postbode. Bart was een aimabele man, een noeste werker en bezat ook veel humor.

Foto postbodes: Archief: Henk ter Burg

Foto: volleybalteam (Henk Jansen)