Uit de oude doos (12)

‘Waar is dat wandkleed gebleven’?

Rhenen – “Het is nog altijd een groot raadsel waar het fraaie wandkleed met daarop een uitbeelding van Rhenen en de mascotte van het team zijn gebleven. Nergens meer te bekennen. Ook foto’s van het gebeuren zijn er bij mijn weten niet of nauwelijks gemaakt dus is er alleen nog een teamfoto als herinnering,  gemaakt voorafgaande aan het sportieve evenement”.

De hierboven staande woorden komen voor rekening  van Peter de Jong (op bijgaande foto 4e  vanaf rechts staand met pet), destijds de non playing captain van het Rhenense Stedenspelteam dat ruim 40 jaar geleden deelnam aan het programma ‘NCRV Stedenspel’. In een live tv-uitzending ging een sportieve delegatie van de stad Rhenen de strijd aan met de stad Haarlemmermeer. De Rhenense equipe versloeg de ploeg uit Noord-Holland op de sportieve onderdelen, maar in de parate kenniswedstrijd ging de uiteindelijke winst naar de ploeg uit Haarlemmermeer. “Op sportief gebied waren we veel beter dan onze tegenstander die zelfs een aantal bekende honkballers in de ploeg had. Dus was het wel een beetje een teleurstelling dat we na de verloren kennisvragen met de troostprijs naar Rhenen terugkeerden”, aldus de Jong.

IT-toernooi
Peter de Jong was de man die aan de wieg stond van het Internationaal A-juniorentoernooi bij Candia’66, een meerdaags voetbaltoernooi dat maar liefst 25 jaar op het Rhenense sportpark gehouden werd waaraan landen als Italië, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Wales, Denemarken en Tsjechië deelnamen. Toen het toernooi in ’81 haar derde lustrum vierde bedacht De Jong dat Rhenen toe was om zich landelijk ook sportief in de kijker te spelen en kwam op het idee Rhenen in te schrijven voor het ‘NCRV- Stedenspel’. Nadat de eerste contacten waren gelegd ging een en ander vervolgens in stroomversnelling. Een dikke map met veel heen en weer geschreven brieven tussen de Jong en de NCRV herinnert aan die contacten en vervolgens werd een datum bepaald voor een live-uitzending, waarin Haarlemmermeer de tegenstander zou worden van de ploeg uit de Grebbestad. “Om een indruk te krijgen van het spel werd ons door de NCRV aangeraden een kijkje te nemen bij een stedenspelwedstrijd in de Rijnhal in Arnhem. Jaap Glasbergen, destijds wethouder in de gemeente Rhenen, was daar ook bij. Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd moesten er wel 15.000 gulden op tafel komen. Via reclame en donaties hebben we dat geld bij elkaar gekregen. De Rhenense ondernemer Ab Soetendaal  fungeerde als zakelijk leider van het team, terwijl Leo Schoonhoven, destijds de beheerder van sporthal ’t Gastland, (foto: 3e vanaf links staand) coach was van de groep”, aldus Peter de Jong.

Trainen
Vervolgens werd er een trainingsplan gemaakt. De Jong daarover: “Voor de wateronderdelen maakten we gebruik van het zwembad van sporthal ’t Gastland en andere trainingen werden op Remmerden gehouden. We hadden een goede groep van sporters en daar zaten ook een aantal krachtpatsers tussen. Op tal van sportieve onderdelen waren we beter dan de ploeg uit Haarlemmermeer. Vooral de wedstrijden in het water was het verschil groot en in ons voordeel. Voorafgaande aan de uiteindelijk op tv live uitgezonden wedstrijd was er een generale repetitie”. De nacht voor de wedstrijd bracht het Rhenense team door in een hotel. Peter de Jong vervolgt: “Nogmaals, op sportief gebied waren we onze tegenstander de baas maar in de kennisvragenstrijd was de tegenstander beter. Die ging dan ook uiteindelijk met de winnende trofee naar huis. Voor ons restte een kleine trofee als aandenken. Al met al was het toch een mooie ervaring. Terug in Rhenen werden we bij ‘Tante Loes’ (restaurant De Stichtse Oever hj) op een etentje getrakteerd. Inmiddels is het al meer dan 40 jaar geleden maar van een reünie is het nooit gekomen”.

Los Vast
Voor De Jong bleef het niet bij dit initiatief om Rhenen op de landelijke kaart te zetten. Andermaal klopte hij aan bij de NCRV en wist in ’84 met succes het destijds zeer populaire muziekprogramma ‘Los Vast’ van Jan Rietman naar Rhenen te halen. In sporthal ’t Gastland vond dit op de radio live-uitzonden programma plaats met optredens van bekende Nederlandse artiesten. “Helaas, ook hier ontbreken de foto’s. Maar ik en zeker veel belangstellenden kijken nog steeds terug op een mooie middag”, aldus De Jong. De Jong was vervolgens ook de grote animator van de ‘Sport-en Culture Week’ in de Grebbestad waar alle verenigingen en culturele instellingen zich toonden. Het zou mooi zijn, al was het alleen maar uit eerbetoon aan Peter de Jong, om een degelijke week in de Grebbestad nog eens te organiseren.

Teamfoto: Peter de Jong.

Foto Peter de Jong: Henk Jansen