‘Uit de oude doos’ (1)

In de rubriek ‘Uit de oude doos’ nemen we de lezers van ‘De Grebbekrant’  mee terug in de tijd. De tijd waarin naast hard werken ook tijd voor ontspanning was. Op tal van manieren. Zoals op veel oude foto’s blijkt werd vertier en gezelligheid gezocht. Om voor even te ontsnappen aan de alledaagse beslommeringen en hard werken. In een hopelijk lange serie oude verhalen, met dito foto’s, trappen we af met het voetbalteam van drukkerij Cunera.

Rhenen – Meer dan een halve eeuw geleden rolde bij de Rhenense drukkerij Cunera, opgericht door Piet van den Berg, de eerste gratis huis-aan-huis-krant, de Rhenense Betuwse Courant genaamd (RBC), van de pers. Helaas moeten de ingezetenen van de gemeente Rhenen het al sinds enkele maanden het door de Persgroep uit de roulatie gehaalde huis-aan-huis- krant zonder doen. Bij drukkerij Cunera werd door vakkundig personeel naast de Rhenense Betuwse Courant nog meer kwaliteitsdrukwerk gemaakt. Hardwerkende mensen met liefde voor het drukkersvak. Een vak dat later door Henk van den Berg, zoon van Piet van den Berg met succes werd voortgezet.

Voetbal
De werknemers van Cunera zochten hun ontspanning in de voetbal. Een team van drukkers betrad menigmaal de grasmat van onder meer de Oude Tol in Wageningen om tegen een ander Rhenens bedrijf of fabriek te spelen. Op bijgaande foto poseert het team van drukkerij voorafgaande aan een wedstrijd tegen Koekoek, destijds een bekend meubelbedrijf in Rhenen. Wim van Hermelen, destijds een van de jongste werknemer bij de drukkerij, weet zich nog te herinneren, dat in een ware veldslag om de overwinning werd gestreden. ‘’Ja, dat was een partij die ik nooit zal vergeten. Ik kan me ook nog herinneren dat de wedstrijdbal geschonken was door de Rhenense Betuwse Courant’’, aldus de geboren Opheusdenaar, die na zijn tijd bij drukkerij Cunera, in zijn geboorteplaats Opheusden een eigen drukkerij begon en vervolgens in hetzelfde vak een veel grotere drukkerij op het industrieterrein in Ochten leidde. Het team van drukkerij Cunera, dat destijds de clash tegen Koekoek speelde bestond uit de volgende spelers en begeleiding staand vanaf links: scheidsrechter Arnold Spies, een Rhenus man in hart en nieren, Gijs Scheffer(leider en grensrechter) Gastspeler Bob, Wim Wagenvoort (doelman) die op de Nieuwe Veenendaalseweg, waar nu kringloopwinkel ‘Uniek’ is gevestigd een drukkerij leidde), Henk van der Oosterkamp, Ries Snijders (die later in Wageningen eigenaar werd van drukkerij ‘De Grebbe’) en Jan Dijkstra. Zittend vanaf links: Dick Maassen, Joop van der Oosterkamp, Wim van Hermelen, Geert van Engelenburg en Co van der Meide.

Foto: Archief Henk Jansen