Sport als medicijn

Rhenen – In de gemeente Rhenen is een nieuw project gestart voor mensen die in hun leven even de richting kwijt zijn geraakt. Het is bedoeld voor jonge mensen die zijn uitgevallen op het werk of op school en even een zetje nodig hebben om hun leven weer op gang te krijgen. Samen sporten geeft energie, samen napraten geeft moed en vertrouwen. Anne Jan Odinga hielp op deze wijze al veel mensen weer op pad. De gemeente Rhenen heeft geld vrijgemaakt om dit nu ook in Rhenen te kunnen doen.

Met de slogan; “Zo snel als mogelijk, maar in je eigen tempo”, sporten deelnemers twee keer per week samen in het Sportproject Rhenen. Niet je bed uit kunnen komen, verstoord dag- en nachtritme, ongezond eten en drinken, door de bomen het bos niet meer kunnen zien (ondanks dat je in het mooie Rhenen woont). Zomaar een aantal voorbeelden die mensen doen als ze de regelmaat van het leven kwijt zijn. Ze hebben om verschillende redenen tijdelijk geen school of werk en willen iets doen, waarbij ze ook contact hebben met anderen. Ze gebruiken het sporten om zichzelf te hervinden om van daaruit een keuze te maken voor waar ze echt gelukkig van worden. Het vinden van een passende opleiding of baan is daarna een stuk gemakkelijker.

Het sporten gebeurt onder leiding van een sportbegeleider en van jongerenwerker Anne Jan Odinga. Hij heeft de handen ineen geslagen met het Sociaal Team, het Centrum voor Jeugd en Gezin en de huisartsenpraktijken in de gemeente de handen in één geslagen om dit project tot stand te brengen. Voor deze partijen die hun cliënten en patiënten vaak niet direct kunnen doorsturen naar gespecialiseerde GGZ-instellingen, omdat deze lange wachtrijen hebben, is dit een mooie opstap of soms zelfs een goed alternatief. “Wij merken dat Anne Jan de deelnemers echt weet te bewegen. Deze trajecten zijn een mooi middel waar mensen alvast aan zichzelf kunnen beginnen te werken en weerbaarder worden voordat ze met een specialist aan de slag gaan”, zegt medewerker sociaal team Kim Van Orden.

“We bieden deelnemers die bijvoorbeeld door eenzaamheid, autisme, angsten, depressie of verslaving uitvallen een veilige plek waar ze gezien en gehoord worden. Dat is prachtig om te doen! Omdat je ze ziet opbloeien en groeien”, aldus Anne Jan. “Iedereen tussen ongeveer 16 en 30 jaar kan meedoen. Soms zijn deelnemers iets ouder en soms iets jonger. Dit ligt aan de motivatie van de deelnemer en het inzicht van de door verwijzende partij en mijzelf. Het gaat erom dat mensen wel willen, maar (nog) niet weten hoe ze kunnen meedoen in de maatschappij. Het is soms lastig om je plekje te vinden omdat je misschien net iets anders bent dan de meesten. Als je hier positief naar leert kijken, kun je je ware zelf en potentie ontdekken. Waarna je zelf kunt beslissen waar je echt van houdt om te doen”. “Laagdrempelig, lekker op je eigen tempo en in de buurt is een mooi concept voor een deel van onze patiënten. Wij als Huisartsenpraktijk zijn enthousiast en steunen het van harte”, zegt Nicole van Nieuwenhuijsen, Praktijk Ondersteuner Huisarts in de huisartsenpraktijk in Elst.

Door samen te sporten kun je leren omgaan met winst en verlies, elkaar feedback geven en ontvangen. Van fitnessen leer je doelen te stellen. Als je die behaalt is dat een lekker gevoel en bouw je spelenderwijs zelfvertrouwen op. Als je zelfvertrouwen krijgt kan je beter omgaan met moeilijkheden die je ervaart op je levenspad, je opleiding of werk. “Ik vond het eng om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met hen te gaan sporten. Ik wist ook niet wat ik van Anne Jan kon verwachten, maar op het moment dat ik hem zag, was die angst meteen weg en durfde ik samen met hem stappen te maken. Ik werk nu sinds twee maanden. Eerst twee dagen per week en nu drie dagen per week. Daarnaast doe ik leuk vrijwilligerswerk. Ik denk er over na om opnieuw naar school te gaan. Om een opleiding die echt bij mij past te gaan doen”,  zegt David, oud-deelnemer van het sportproject Rhenen.

“Ik begeleidt de deelnemers vanaf het eerste gesprek totdat ze klaar zijn voor een nieuwe opleiding of werk. Ik zoek samenwerking als dit nodig is. De trajecten duren gemiddeld zes maanden, de één gaat wat sneller en voor de ander duurt het wat langer. Als iemand zijn verhaal niet in de groep kwijt wil, bezoek ik deelnemers thuis of wandelen we door het bos. Zodat we ongedwongen kunnen praten. Naast het sporten lunchen we één keer per week samen. Daarin spreken we met elkaar de week door. Het delen van je verhaal, luisteren naar anderen en het ondersteunen van elkaar kan helend werken en inspirerend zijn”, aldus Anne Jan.

“Ik weet dat het lastig kan zijn om te beginnen. Begin dan door eerst op de website www.annejanodinga.nl te kijken onder het kopje sportprojecten bij methode. Je mag mij daarna appen of bellen en dan kunnen we een afspraak maken. Als je het fijn vindt kan dat ook bij je thuis”, zo zegt Anne Jan. De deelname is gratis en mijn nummer is 06-40798640.

De foto’s zijn van het sportproject Heerenveen, dat Anne Jan eerder begeleidde.