Reacties op dragen van mondkapjes

Rhenen – ‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Dat is de reactie van burgemeester Hans van der Pas na het dringend advies van de Nederlandse regering om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Daarmee schaart de eerste burger van Rhenen zich dus volledig achter het advies. De redactie van ‘De Grebbekrant’ ging in de afgelopen dagen de straat op om de Rhenense ingezetenen naar hun mening te vragen. Is er bereidheid om mondkapjes te dragen? Of denkt men er anders over?

Mevrouw Esbra (zie foto) draagt al een aantal dagen een mondkapje. “Ik ben me bewust van de gevaren van het coronavirus. Ik wil het zelf niet oplopen en wil het derhalve ook niet doorgeven aan mijn medemens. Het zou goed zijn als alle mensen die een publieke ruimte betreden een mondkapje opdoen”.

Bewijs
“Het ontbreekt de mens aan bewijs en derhalve aan het nut van het dragen van een mondkapje”, laat Jan Vendelo (56) weten. Hij vervolgt: “Er is in de afgelopen maanden door zoveel verschillende instanties en een peloton aan virologen en andere logen over het wel of niet dragen van een beschermend mondkapje gesproken dat we gewoon niet weten waar we aan toe zijn. Ik droeg in al die maanden ook geen mondkapje, maar draag sinds maandag, toen een dringend advies werd afgegeven, wel een mondkapje. Iedereen aan een mondkapje! Drie weken lang. Dan weten we meer”, aldus Vendelo.

Zorg
Wilma Opperman (53) werkt sinds twee jaar in de huishoudelijke ondersteuning. “Ik kom bij verschillende ouderen thuis en draag geen mondkapje. Dat ervaar ik in sommige opzichten als hinderlijk. Ik trek wel bij iedere oudere schone werkhandschoenen aan en ik ben vrij streng in het navolgen van de 1,5 meter-regel, al moet ik zeggen dat mensen je soms ongemerkt aanraken die zich dan vervolgens snel bij je verontschuldigen. Er wordt door de hulpbehoevenden die ik bezoek wel veel over corona gesproken. Ik vind dat de regering veel aandacht aan de zorg moet besteden, vooral in verpleeghuizen. Daar is in het begin een en ander fout gegaan en dat mag niet nog een keer gebeuren”.

Winkelwagens
“Als er een landelijke regelgeving komt waaraan iedereen zich dient te houden, een uitgesproken verplichting dus, dan laat ik alleen maar klanten in mijn zaak toe die een mondkapje dragen. Maar dat moet dan ook gelden voor alle openbare ruimten in het land en die verplichting bestaat er nog niet. Dus blijft het bij dit dringend advies”, zegt Cornelis Mostert van het Jumbo-filiaal. Bij genoemd filiaal zijn ze al weer begonnen met afgeven van schoongemaakte winkelkarretjes. “Geen mandjes dit keer. Wel dient een karretje per persoon te worden gebruikt”, aldus Mostert.

Foto: Henk Jansen.