Opvoeren

Op zijn ietwat geprononceerde neus ruste een klein brilletje. De haren op zijn hoofd waren nauwelijks te zien. Een zwarte alpinopet bedekte de haardos. Zo herinner ik me fietsenmaker Jan Huydink. Gezien zijn lengte en inerte gang van lopen had hij iets slungeligs. Jan was een aardige en vooral hardwerkende man. Die onderaan de Nieuwe Veenendaalseweg, daar waar nu Van der Garde Meubelen is gevestigd, zijn winkel en werkplaats had. De deur van zijn werkplaats, naast de winkel, stond altijd open. Jan was een van de vijf fietsenmakers in Rhenen. Alleen al in de Rhenense onderstad waren nog eens vier fietsenmakers.

Veel Rhenense ingezetenen verplaatsten zich destijds op fietsen en bromfietsen. Alleen een welgestelde reed destijds een auto. Elke fietsenmaker had zo z’n eigen merk fietsen en bromfietsen in de verkoop. Jan Huydink was dealer van de Batavus fiets en de robuuste Zundapp bromfiets. Anton Puyk had zijn nering aan de Herenstraat, waar nu een keukencentrum is gevestigd. Hij was dealer van de Union fiets en wat de 50cc vervoermiddelen betreft waren dat de NSU en de Kaptein. Bovenschen in de Herenstraat, met ook een smederij, verkocht de Sparta bromfiets. Aan de onderkant van de Frederik van de Paltshof was nog een Bovenschen gevestigd, en naast de Koning van Denemarken zat ook een handelaar in fietsen en bromfietsen.

Jan Huydink werd in zijn werkzaamheden aan het rijdend materiaal bijgestaan door Cees Roseboom. De Veenendaler werkte er negen jaar om vervolgens in ’69 een eigen zaak te beginnen. Ook aan de Nieuwe Veenendaalseweg, waar destijds Leendert Lieuwen zijn horlogezaak had. In de M. W. van de Waalstraat, een straat met louter en alleen arbeidersgezinnen, op nog geen steenworp afstand van de winkel en de werkplaats van Jan Huydink, probeerden de jongens die al op een bromfiets reden, Jan zover te krijgen hun bromfiets wat meer vermogen te geven. Met andere woorden op te voeren. Huydink werkte daar liever niet aan mee. Maar volgens Cees Roseboom gebeurde het soms wel. Jongens in de buurt die door Jan echter de deur van de werkplaats werd verwezen hadden in buurman Ab Akkerman, woonachtig aan de Isaaczijde, een man gevonden die na wat sleutelen de bromfiets meer snelheid gaf. Akkerman gaf na gedane arbeid vervolgens aan de jongens raad goed uit te kijken voor politieagent Van Wely, die op zijn stalen ros op elke straathoek te verwachten was.

De keren dat ik de winkel bij Huydink bezocht waren niet om de twee wielen van een fiets of bromfiets, maar om vuurwerk te kopen. Het busje Buisman, met daarin een stukje carbit, was verleden tijd. Bij Jan kocht ik mijn eerste rotjes, gillende keukenmeiden en voetzoekers. Het afsteken ervan was ’s avonds op de laatste dag van het jaar!

Reageren: jansenh@ziggo.nl