Open monumentendag 2020

Rhenen – Wie wordt kunstenaar van het Jaar 2020 in Rhenen? Dat was de vraag die de afgelopen dagen niet alleen op de lippen van de kunstenaars, maar ook op die van de geïnteresseerde liefhebbers van de kunst lag. Werken van maar liefst 15 Rhenense kunstenaars, die om deze titel streden, waren te zien in de Cunerakerk tijdens ‘Open Monumentendag’. Belangstellenden kregen te zien hoe het thema ‘Leermonumenten’ van ‘Open Monumentendag 2020’ de kunstenaars hebben geïnspireerd. Na de expositie volgde ’s avonds de titel ‘Kunstenaar van het jaar 2020’. Die titel ging naar Mascha Bossuyt (foto boven).

De titel levert de winnaar een portret aan een zijgevel van het stadmuseum op, waar inmiddels al drie voorgaande winners hangen. Deelnemers aan de presentatie in de Cunerakerk waren: Justa en Erik Baumann, Mascha Bossuyt, Max ter Burg, Jose Dicker, Ine Feringa, Yvonne van Hoogstraten, Rob Jansen, Joy van Laar, Jan Peek, Sandra Pot, Sophie Roessingh, Tiny Swemers, Fiete de Vries Feyens, Renske de Vries en Pauline Vroom. Laatstgenoemde is ‘Kunstenaar van het Jaar 2019’.

De jury bestond dit jaar uit: Jan Huibers, kunstexpert en veilingmeester, Barth van Eeten, wethouder van onder andere Cultuur gemeente Rhenen, Antonie den Ridder, beeldend kunstenaar/publicist en Maike Woldring, directeur van Stadsmuseum Rhenen.

Exposities verlengd
In het museum is publiek welkom in de vaste presentatie archeologie, stadsgeschiedenis en kunst en kan men genieten van het prachtige monumentale pand: eeuwenlang plek van het Stadsbestuur en de Rechtbank. Twee indrukwekkende tentoonstellingen rond de tweede wereldoorlog zijn in huis te zien. De verhalen-expo ‘Jong en Bevrijd. Ooggetuigen van WO II’ (verlengd t/m 2 januari 2021) en de foto-expo ‘Oorlog in de Provincie – de Utrechtse 50 foto’s’ (verlengd t/m 31 oktober 2020). Bij beide presentaties is een boekje verschenen met foto’s en teksten, te koop in de museumwinkel.   

Toegang
Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), open di t/m za van 10-16 uur. Toegang 12 september: € 1,-/ Museumkaart. Kijk ook op www.stadsmuseumrhenen.nl. Er is steeds plaats voor maximaal 30 personen i.v.m. corona-maatregelen. Bij drukte wordt met tijdsblokken gewerkt.

De toegang tot de Cunerakerk (10-17 uur) is gratis.

De Stadswandeling door het Cuneragilde start om 14.00 uur. Er kunnen 10 personen gratis aan deelnemen. Inschrijven op 12 september bij de balie van Stadsmuseum Rhenen. Duur: 1 uur.

Foto’s Jan van den Brink.